Zdravje

Šopek nasvetov, kako varno preživeti poletje

Poletje prinaša neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Uživanje na poletnem sončku, kopanje, športne aktivnosti. Vse to in še več. Ob tem pa ne smemo pozabiti na nevarnosti, ki jih prinaša poletna vročina.

Dolgi poletni dnevi, ko imamo običajno več prostega časa kot čez leto, so popolni za širok nabor aktivnosti. Ljudje vseh starosti lahko uživamo v krasnih trenutkih, ki jih prinese poletje. Ob tem pa ne pozabimo na zdravstvena tveganja, ki jih prinaša vročina.

Če poznaš učinke vročine, dehidracije in ostalih poletnih tegob, se lahko z njimi lažje spopadaš. Čeprav na mlade vročina praviloma ne vpliva tako negativno kot na starejše, previdnost nikoli ni odveč. Preberi naslednje nasvete, kako se ob poletnih radostih izogniti nevšečnostim.

Pij dovolj tekočin!

Na poletnem soncu hitro pride do dehidracije. Znaki so neobičajna utrujenost, bruhanje in ekstremna dehidracija. Poskrbi, da skozi ves dan piješ dovolj tekočin. Izogibaj se kavi, alkoholnim pijačam in večjim količinam sladkorja, saj te zadeve vodijo v dehidracijo. Priporočeno je tudi uživanje kumaric, lubenice in ostalih živil z visoko vsebnostjo vode.

zabava, varno, hipertermija, sonce, voda, dehidracija, nasveti,insekti
Ne pozabi popiti dovolj vode!

Zaščiti se pred insekti!

Skoraj ni dejavnosti na prostem, ki je ne bi popestril obisk nadležnih komarjev. Srbečici in virusom, ki jih prenašajo, se izogni z uporabo repelentov.

Poskrbi za primerno temperaturo prostorov

Med vročinskim valom je lahko nevarna tudi povišana temperatura v notranjih prostorih. Poskrbi, da v tvojem stanovanju ne bo več kot 29 stopinj Celzija. Pomagaj si z ventilatorji ali klimo. Za hlajenje je priporočeno tudi večkratno tuširanje z vodo, ki je podobne temperature kot zrak. Več nasvetov najdeš v članku “Vroča noč! Kako zaspati pri 25 stopinjah Celzija?“.

Ne pozabi, kako škodljivo je lahko sonce

Poletje je čudovit čas za preživljanje časa v naravi. Vseeno pa ne pozabi, da se je potrebno izogibati soncu, ko je to najmočnejše. Med 10. in 15. uro se pred njim raje skrij v senci. V času visokih temperatur poskrbi tudi za primerna oblačila. Nosi tanke, ohlapne in svetle kose. Za kožo poskrbi z uporabo kreme za sončenje z ustreznim zaščitnim faktorjem.

zabava, varno, hipertermija, sonce, voda, dehidracija, nasveti,insekti
Pred soncem se zaščiti tudi z ustreznim pokrivalom.

Bodi dobro informiran

Nadpovprečno povišane poletne temperature lahko vodijo v zvišanje telesne temperature, kar imenujemo hipertermija. To pripelje do vročinske kapi. Če pri sebi ali pri drugih opaziš znake glavobola, slabosti, omedlevice, težkega dihanja in povišanja srčnega utripa, moraš takoj poklicati zdravniško pomoč. V vročih dneh je zelo pomembno, da smo pozorni predvsem na otroke in starejše, na katere vročina najbolj vpliva.

“Najlepše je zaspati na plaži …”

Ob načrtovanju poletnih aktivnosti ne pozabi niti na primerno obutev. Ko greš na morje, s seboj vzemi tudi osnovna zdravila, predvsem pa pozabi na probleme stresnega vsakdana in si privošči poletni odklop. Temu je poletje navsezadnje namenjeno – uživanju in zabavi. Napolnimo si baterije za vse izzive, ki jih bo kasneje prinesla jesen.

 

 DOSTOP.si / SV
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button