Kronika

Novi ukrepi: še 14 dni študija na daljavo, zapirajo se nenujne trgovine

Vlada je na današnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja bo ustavljen javni potniški promet, od ponedeljka bodo znova zaprte nenujne trgovine. Ukrepi so predvideni za naslednjih 14 dni, potem pa bi lahko sledilo nadzorovano sproščanje.

Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. Podatki namreč kažejo, da število okužb med učenci in učitelji po prehodu na izobraževanje na daljavo upada. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki.

Tako kot ob prvem valu epidemije bo znova ustavljen javni potniški promet, prav tako delo šol voženj. Bodo pa lahko vozili taksiji. Upravne enote bodo opravljale le najnujnejša opravila. Vulkanizerji bodo delali, prav tako dimnikarji, je na današnji novinarski konferenci povedal Gantar.

Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih. Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte, tudi v trgovskih centrih. Še naprej bodo odprte živilske trgovine, lekarne, banke in pošte. Nenujne dejavnosti, ki so bile odprte pretekli teden, kot so pedikure, zlatarne in podobno, pa se znova zapirajo.

Po ministrovih besedah so ukrepi predvideni za naslednjih 14 dni, “nato pa lahko začnemo z nadzorovanim sproščanjem”. Odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, bo predvidoma sprejet v petek, njegovi ukrepi pa bodo začeli veljati v ponedeljek. Nenujne trgovine se zapirajo v ponedeljek in, kot je tvitnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, tudi javni potniški promet. Ostali ukrepi bodo začeli veljati v petek oziroma konec tedna.

Gantar: trenutni ukrepi ne dajejo zadovoljivih rezultatov

Namen ukrepov je po besedah ministra Gantarja v največji možni meri omejiti stike med ljudmi. Trenutni ukrepi namreč še ne dajejo povsem zadovoljivih rezultatov. Klub veljavnim omejitvam je med ljudmi še vedno precej stikov, pa tudi kršitev odlokov, čeprav se jih velika večina drži, je dejal. “Z ukrepi, ki smo jih sprejeli 26. oktobra, smo sicer eksponentno rast okužb uspeli spremeniti v linearno. So pa okužbe še vedno v porastu,” je dodal.

Namen je obdržati tudi delujoč zdravstveni sistem. “Epidemija je namreč za zdravstveni sistem velika dodatna bremenitev. Treba je ukrepati, da ne pridemo do točke, ko zdravstveni sistem ne bi mogel zdraviti vseh bolnikov, ki potrebujejo nujno zdravljenje, in vseh ostalih,” je dejal.

V Gospodarski zbornici Slovenije so sicer vlado pozivali, naj gospodarstvo ostane čim bolj odprto in naj pred sprejemanjem novih ukrepov opravi analizo. V zbornici namreč menijo, da dodatni ukrepi ne bodo bistveno pripomogli k obvladovanju števila okuženih, bodo pa povzročili ponoven pretres v podjetjih, od katerih se številna že vse od pomladi soočajo z drastičnim upadom poslovanja, nekatera so komaj v ponedeljek ponovno začela s poslovanjem. Kot še poudarjajo, analize kažejo, da med rizičnimi dejavnostmi ni javnega prometa, trgovin in podobnih gospodarskih dejavnosti, kjer ni velike koncentracije ljudi oz. kje spoštujejo ukrepe.

Cepljenje morebiti že decembra

Vlada se je po besedah Gantarja danes seznanila tudi s strategijo cepljenja. Kot je dejal, imamo “prve resne obete, da bi lahko v decembru prišli že do prvih doz cepiva” in bi lahko tako s cepljenjem začeli v drugi polovici istega meseca. Eno od podjetij, ki bo dobilo prvo registracijo cepiva od evropske agencije za zdravila, je po njegovih besedah Pfeizer, s katerim bo imelo ministrstvo za zdravje prihodnji teden sestanek. Na njem “bomo skušali doreči način, pogoje in možnosti za začetek cepljenja” pri nas, je dejal.

Cepiva sprva po njegovih besedah ne bo dovolj za vse potrebe v EU, zato bo morala vsaka država oblikovati prioritetno listo: “To pomeni najprej cepljenje ogroženih, to je v domovih za starejše in cepljenje zdravstvenih delavcev, kroničnih bolnikov in tako naprej.”

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button