Kronika

Volitve v ZDA: Trump in Biden v tesnem boju za zmago

Trump obtožuje demokrate, da želijo "ukrasti volitve". Biden pa je prepričan, da je na poti do zmage.

Demokratski kandidat za ameriškega predsednika Joe Biden je danes izrazil prepričanje, da je na pravi poti do zmage na volitvah. Poudaril je, da bodo volitve končane šele, ko bodo prešteti vsi glasovi.

“Verjamemo, da smo na poti do zmage na teh volitvah,” je povedal Biden na govoru v svoji domači zvezni državi Delaware.

Pozval je ljudi, naj bodo potrpežljivi in naj ne izgubijo upanja. “Imam dober občutek glede tega, kje smo,” je dodal.

Spomnil je še, da šteje vsak glas, tudi tisti oddani po pošti. “Volitve niso končane, dokler niso prešteti vsi glasovi,” je povedal Biden, ki ga je spremljala soproga Jill.

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju obtožil demokrate, da želijo “ukrasti volitve”. Sicer je z dosedanjimi rezultati zadovoljen in napoveduje veliko zmago.

“Zelo dobro nam kaže, vendar poskušajo ukrasti volitve. Tega jim ne bomo nikoli dopustili. Glasov ni mogoče oddajati, potem ko se volišča zaprejo,” je zapisal Trump. Napovedal je tudi izjavo glede “velike zmage”.

Twitter je zatem Trumpov tvit o “ukradenih volitvah” že prekril z opozorilom, da je “nekaj ali pa vsa vsebina v tem tvitu sporna in lahko bila zavajajoča glede volitev ali drugega državljanskega procesa”. Za ogled tega tvita je zato potreben še en klik.


Biden glede na projekcijo ameriške tiskovne agencije AP po elektorskih glasovih vodi, saj jih ima 223, njegov protikandidat, ameriški predsednik Donald Trump pa 174. Za zmago kandidat potrebuje najmanj 270 glasov.

Trump okoli 2:30 po tamkajšnjem lokalnem času že dal izjavo

Trump je v nagovoru volivcem in podpornikom izrazil prepričanje v zmago na torkovih predsedniških volitvah, čeprav se glasovnice v ključnih državah še štejejo. “Kar se mene tiče, smo že zmagali,” je dejal v Beli hiši.

“Pripravljeni smo na veliko proslavo,” je dejal Trump ob zahvali volivcem za podporo. Hkrati je napadel tiste, ki so glasovali proti njemu.

Čeprav glasove v nekaterih ključnih državah še vedno štejejo, je Trump prepričan, da ga njegov demokratski izzivalec Joe Biden ne bo mogel ujeti – tako naj bi bilo v Severni Karolini, Georgii, pa tudi v Pensilvaniji, Michiganu in Wisconsinu.

V slednjih treh državah, ki imajo skupaj 46 elektorskih glasov, trenutno vodi Trump, a je predvsem v Michiganu in Pensilvaniji preštetih šele 65 odstotkov glasovnic. Čaka pa se še glasovnice, ki bodo prispele po pošti. V Pensilvaniji bi jih lahko šteli še več dni.

A Trump je že namignil, da naj bi “njegovi nasprotniki” skušali na ta način dostaviti “še na desetine milijonov glasovnic”. Napovedal je, da bo od vrhovnega sodišča zahteval ustavitev glasovanja, vendar ni navedel konkretnih razlogov za to.

Tako na ameriškem CNN kot tudi na britanskem BBC so moderatorji dejali, da je v Trump v nagovoru povedal ogromno neresnic.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button