KronikaNovice

Dve največji bolnišnici v Gazi ne delujeta več

Največja bolnišnica na območju Gaze Al Šifa ne deluje več kot bolnišnica, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Poudarila je, da so stalno bombardiranje in spopadi izraelske vojske in Hamasa v neposredni bližini poslabšali že tako kritične razmere, poroča BBC. Prenehala naj bi delovati tudi druga največja bolnišnica Al Kuds.

V bolnišnici Al Šifa tri dni brez vode, elektrike in s slabim internetom

WHO je znova izrazil obžalovanje zaradi “grozljivih razmer”, ki jih trpi bolnišnica Al Šifa. V njej je več kot 2000 ljudi, med njimi domnevno več kot 600 bolnikov in približno 1500 razseljenih oseb. Pri tem so se sklicevali na palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi, kjer ima nadzor skrajno palestinsko gibanje Hamas.

Dodali so, da pacienti med drugim ne morejo več prejemati dialize, nedonošenčke pa so premestili tudi v operacijske dvorane brez inkubatorjev.

V Al Šifi je doslej umrlo že šest nedonošenčkov in devet pacientov, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Po podatkih ZN so bile v napadih v okolici Al Šife ubite tri medicinske sestre, poškodovana pa je bila ključna infrastruktura, vključno z napravo za proizvodnjo kisika, rezervoarji za vodo, kardiovaskularnim oddelkom in porodnišnico.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je medtem sporočil, da je WHO uspela priti v stik z zdravstvenimi delavci v bolnišnici Al Šifa, razmere v njej pa je opisal kot “grozne in nevarne”. “Bili so tri dni brez elektrike, brez vode in z zelo slabim internetom, kar je resno vplivalo na sposobnost zagotavljanja oskrbe pacientov,” je zapisal na omrežju X.

Poudaril je, da mednarodna skupnost ne sme biti tiho, medtem ko se bolnišnice, ki naj bi bile varna zatočišča, spreminjajo v prizorišča smrti, uničenja in obupa. Ob tem je ponovno pozval k takojšnji prekinitvi ognja ter aktivni zaščiti civilistov in zdravstvene oskrbe.

Izrael trdi, da je bolnišnici ponudil 300 ltirov goriva

Vodja bolnišnice Al Šifa je medtem zavrnil trditve Izraela, da so bolnišnici ponudili 300 litrov goriva. Zdravnik v bolnišnici pa je za BBC zanikal tudi trditve Izraela, da v kliniki delujejo borci Hamasa.

Izraelsko zunanje ministrstvo je sicer pred tem zatrdilo, da je Hamas bolnišnici preprečil uporabo 300 litrov goriva, ki so ga izraelski vojaki v soboto zvečer namestili v zabojnike ob bolnišnici.

S težavami se sicer sooča tudi druga največja bolnišnica v Gazi, bolnišnica Al Kuds. Palestinski Rdeči polmesec poroča, da je bolnišnica prenehala delovati zaradi pomanjkanja goriva, poroča katarska televizija Al Jazeera. Po podatkih ZN sicer že 20 od 36 bolnišnic v Gazi ne deluje več.

Pogajanja o izpustitivi talcev na dobri poti

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo izrazil previdno upanje, da bo dosežen dogovor o izpustitvi več talcev, ki jih palestinska islamistična skupina Hamas po vdoru na izraelsko ozemlje 7. oktobra zadržuje že več kot mesec dni. V pogovoru za ameriško televizijo NBC ni želel pojasniti podrobnosti, da ne bi ogrozil možnosti za dogovor.

“Če bo dogovor dosežen, bo le posledica vojaškega pritiska,” je še dejal Netanjahu po poročanju tujih tiskovnih agencij. Ob tem je ocenil, da je premik v pogajanjih povzročila šele kopenska ofenziva izraelske vojske na območju Gaze, ki ga nadzoruje Hamas. “Če bo dogovor možen, se bomo o njem pogovarjali. Če bo dosežen, ga bomo objavili,” je še pojasnil.

NBC in drugi ameriški mediji so, sklicujoč se na vladne vire, poročali o pogovorih o tem, da bi Hamas izpustil okoli 80 žensk in otrok v zameno za palestinske ženske in najstnike, pridržane v Izraelu. Teh navedb ni uradno potrdil nihče. Tudi Netanjahu podrobnosti morebitnega dogovora ni pojasnil.

Svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan je za ameriško televizijo ABC potrdil, da pogajanja potekajo. Pojasnil je še, da v njih sodeluje Katar, ameriška administracija pa je vanje aktivno vključena.

Po navedbah Izraela Hamas še vedno zadržuje 239 talcev.

V pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CNN pa je Netanjahu v nedeljo pozval Američane, naj na vojno med Izraelom in Hamasom gledajo kot na svojo. “To ni le naša vojna, je tudi vaša,” je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. “To je boj civilizacije proti barbarstvu,” je dodal.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button