Novice

Požar na Krasu se je po napornem vikendu umiril, danes čisti še 240 gasilcev

Obsežen požar na Krasu je pod nadzorom, potem ko so se gasilci in drugi delavci z njim borili kar 10 dni. Najhuje je bilo čez vikend, v nedeljo se je čez dan s požarom borilo kar 2000 ljudi.

Preko noči je območje, kjer je gorel požar na Krasu, na terenu spremljalo okoli 700 gasilcev, medtem ko je v nedeljo čez dan v intervenciji sodelovalo več kot 2000 ljudi. Od tega je bilo skoraj 1500 gasilcev. Sodelovalo je še okoli 260 gozdnih delavcev oziroma sekačev, 144 pripadnikov Slovenske vojske ter pripadniki civilne zaščite, policije, nujne medicinske pomoči, rdečega križa, Darsa in drugih služb.

Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno pa je bilo gašenja iz zraka. Pri sem so sodelovale zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije, popoldne pa sta prelet izvedli tudi letali Spartan iz Romunije. Zračne enote so tako izvedle prek 150 ur naletov.

Čez vikend so preventivno evakuirali prebivalce več vasi, ki pa so se že vsi vrnili nazaj v svoje domove. Odpoklicali so tudi vse zračne sile iz tujine, ki so pomagale pri gašenju požara. Na terenu je še aktivnih 240 gasilcev, ki opravljajo nadzor in čiščenje ter zalivanje robov požarišča. Gasilci tudi spremljajo dogajanje na dveh žariščih.

“Ne prihajajte na izlete in oglede požarišča!”

Noč je bila sicer za gasilce na Krasu dokaj mirna. Na terenu je bilo 734 gasilcev, ki so izvajali nadzor ter čistili in zalivali robove požarišča. Požar je še naprej pod nadzorom, nekaj manjših aktivnih posameznih žarišč pa so gasilci obvladali.

Iz regijskega štaba civilne zaščite so zjutraj znova opozorili ljudi, naj ne prihajajo na ta del Krasa na izlete in oglede požarišča. Na terenu so še vedno gasilci, gozdni delavci, vojaki, nevarnost predstavljajo tudi ožgana drevesa, predvsem pa še vedno neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne.

STA
Gasilska enota Nova Gorica

Sorodni članki

Back to top button