NoviceŠportZabava

Kje boš lahko smučal že ta vikend in kakšne so cene v tej sezoni?

Upravljavce smučišč je v začetku tedna razveselil sneg. Za zdaj ga je zapadlo dovolj, da bodo v soboto zagnali tri vlečnice na Arehu. Na ostalih višje ležečih smučiščih se na to še pripravljajo. Predprodaja vozovnic ponekod še poteka, cene so večinoma malo višje kot lani, glede na stroške pa smučišča napovedujejo gospodarno rabo energije.

Torkovo sneženje je prineslo debelejšo snežno odejo na višje ležeča območja in smučišča, a ne povsod enako. Kot kaže, je največ snega zapadlo na Pohorju. Na Areškem Pohorju je tako trenutno več kot 50 centimetrov naravnega snega, ki so ga v tem tednu že poteptali in začeli urejanje smučarskih prog, je za STA povedal vodja tamkajšnjih smučišč Marko Rataj.

Na Arehu za zdaj smučanje ob koncu tedna, že danes sankanje na Bellevueju

Tako bodo Arehu v soboto zagnali vlečnice Areh, Ruška in Cojzarica. Naprave bodo obratovale tudi v nedeljo, smučišča pa bodo oba dneva odprta od 9. do 16. ure. Od ponedeljka bodo po zdajšnjih napovedih smučarske proge zaprte, o nadaljnjem obratovanju bodo smučarje obvestili, je zapisano na spletni strani Visit Pohorje.

Že pred prvo smuko pa bo že danes med 12. in 16. uro potekalo sankanje na Bellevueju, ko bo uporaba “trakov Bejbika” brezplačna. Sankanje bo možno tudi še v soboto in nedeljo med 9. in 16. uro ob polovični ceni vozovnic za omenjena trakova.

Za smučanje na areških progah bo dnevna smučarska vozovnica čez vikend za odrasle stala 23 evrov, za mladino, študente in seniorje 20, za otroke 14 evrov in enako za invalide. Ker bodo sprva odprta samo areška smučišča, bo krožna kabinska žičnica v soboto in nedeljo delovala po voznem redu vsako polno uro. Od njene zgornje postaje bo na Areh vozil smučarski avtobus.

Na Mariborskem Pohorju so doslej prodali več kot 1400 različnih sezonskih smučarskih vozovnic. To je približno na ravni iz predhodne sezone, in to kljub dejstvu, da so cene nekaterih vozovnic letos zvišali tudi za 20 odstotkov. V predprodaji so bile sicer na voljo različne prodajne akcije. Dnevna vozovnica bo stala 39 evrov, ob koncih tedna in praznikih pa štiri evre več, medtem ko bo za otroško treba odšteti 23 evrov, ob dela prostih dnevih pa dva evra več.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Maribor (@visitmaribor)

Na Rogli začetek sezone predvidoma v prvi polovici decembra

Na Rogli bi glede na trenutno vremsko napoved s tehničnim zasneževanjem morda lahko začeli v prvi polovici prihodnjega tedna, začetek smučarske sezone pa v primeru ugodnih vremenskih pogojev in nizkih temperatur načrtujejo v prvi polovici decembra.

Zaradi občutne rasti stroškov, zlasti energentov, so bili prisiljeni nekaterim tipom smučarskih vozovnic prilagoditi ceno. Te bodo tako v povprečju višje za osem odstotkov. Za običajno dnevno vozovnico bo potrebno odšteti 39 evrov, v predprodaji je do konca novembra na voljo po pet evrov nižji ceni. Otroška vozovnica stane 23 evrov, v predprodaji pa tri evre manj.

Na Voglu za zdaj v zimski pravljici pohodniki, na Krvavcu že zasnežujejo

Na Voglu je po opravljenih vzdrževalnih delih že vse nared za začetek nove smučarske sezone, čakajo le še na večjo pošiljko snega. Vogel sicer že ima belo obleko, vendar je 25 centimetrov debela snežna odeja še pretanka za ureditev smučišča. Prihajajo pa v zimsko pravljico pohodniki in sprehajalci, nihalka namreč po remontu od sredine novembra ponovno obratuje. Kdaj se bo začela smuka, ne morejo napovedati.

Cene so letos glede na visoke stroške vzdrževanja in podražitve energije nekoliko dvignili, pri čemer so zasledovali konkurenco. Tako dnevna vozovnica na Voglu stane 40 evrov. Podražili so tudi večdnevne vozovnice, ki jih sicer že nekaj let niso.

Na Krvavcu dnevna smučarska vozovnica stane 39 evrov. Vozovnica se je glede na lansko redno ceno podražila za dva evra. Predprodaja vozovnic se je začela sredi oktobra, trajala bo do konca novembra. Začeli so tudi že umetno zasneževanje, saj vremenske razmere kažejo, da je to smiselno. Na odprtje smučarske sezone računajo prvi ali drugi vikend v decembru..

Na Kaninu še premalo snega

Na Kaninu trenutno postavljajo sistem za namerno proženje snežnih plazov, ki med drugim omogoča večjo varnost in hitrejšo pripravo smučarskih prog. Naravnega snega, od katerega so na najvišjem smučišču v državi v celoti odvisni, je trenutno bolj malo, zato sezone še ne morejo začeti. Cene so enake, kot so bile v zimski sezoni 2021/2022. Potem ko povezava lani ni delovala, bo v novi sezoni smučišče Kanin znova povezano s smučiščem Sella Nevea na italijanski strani meje.

Od 1. decembra bo redna cena dnevne vozovnice za odrasle 33 evrov, za otroke in mladostnike od 10 do 26 evrov, za starejše bo 29 evrov, za tiste nad 75 let pa pet evrov. Redne cene sezonskih vozovnic se gibajo od 90 do 330 evrov, ponujajo pa tudi več različnih kombinacij vozovnic.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kanin Sella Nevea (@kanin_sellanevea)

Na Kopah otvoritev sezone 9. decembra, na Golteh 23. decembra

Tudi na Kopah so ta teden prejeli nekaj večjo pošiljko snega in se pripravljajo na zagon naprav. Zasneževanja še niso začeli, če bo vreme dopuščalo, ga načrtujejo za to nedeljo. Uradno odprtje sezone z zabavo načrtujejo za 9. december.

Predprodaja sezonskih smučarskih vozovnic še poteka, prav tako prodaja ostalih vozovnic, ki so v povprečju dražje za en evro glede na lani, medtem ko so sezonske vozovnice podražili za manj kot deset odstotkov, je dodala.

Smučišča na Golteh pa ne bodo odprli pred 23. decembrom, ko bo ponovno začela delovati nihalka. Takrat bodo odprli tudi hotel in smučišče. Cenejše smučarske vozovnice v predprodaji ponujajo še do konca novembra.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button