Kulsko

16. maj – dan svetlobe

Drugič obeležujemo mednarodni dan svetlobe

16. maja se bo po vsem svetu drugič zapored obeležilo dan svetlobe, ki je namenjen osveščanju o pomenu znanosti o svetlobi in z njo povezanih tehnologij za življenje ljudi. V Sloveniji se bo odvil festival Svetlobna gverila in še nekaj drugih dogodkov.

Mednarodni dan svetlobe je Unesco razglasil leta 2017.

Na mednarodni dan svetlobe bo svoja vrata odprl 13. mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila. Na festivalu bodo predstavljena dela, ki raziskujejo ločnice med imaginarnim in realnim. Kakor tudi med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo, dogodki pa bodo potekali tudi drugod po Sloveniji.

Ob dnevu svetlobe strokovna in poljubna predavanja

Na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani si bodo lahko obiskovalci ogledali stojnice s predstavitvami deležnikov s področja svetlobe. Dan odprtih vrat pa bodo po besedah koordinatorja dogodkov  v Sloveniji Mateja Kobava s fakultete pripravili tudi različni laboratoriji, ki se ukvarjajo s svetlobo.

Ob tem pripravljajo tudi tri sklope predavanj. Prvi bo “bolj tehnične narave” s predstavitvami različnih področij svetlobe, kot so elektrotehnika, medicina, arhitektura, astronomija in biologija. Tako bo med drugim Marko Jeran s Fakultete za elektrotehniko v kratkem predavanju spregovoril o svetlobnih procesih na področju kemije, biologije in fizike, Dimitrij Živec iz podjetja Intra Lighting pa o vplivu svetlobe na človeka.

Prav pomenu svetlobe za zdravje in dobro počutje bo namenjen popoldanski sklop predavanj. Na katerih bodo med drugim spregovorili o svetlobi kot pomoči pri vzdrževanju zdravja in preprečevanju bolezni. Prav tako bodo spregovorili o protimikrobnem delovanju svetlobe in o tem, kdaj uporabljati zaščito oči pred soncem.

Tretji sklop pa zajema predavanje o strelah, ki ga pripravlja Aleš Berkopec iz laboratorija za osnove elektrotehnike in elektromagnetiko.

Poleg predavanj bodo pripravili tudi okroglo mizo o potrebi po tako obsežnem osvetljevanju cest in ulic, ki jo bo moderiral Grega Bizjak s fakultete za elektrotehniko.

Mednarodni dan svetlobe je Unesco razglasil novembra 2017, z njim pa želijo poudariti vlogo svetlobe in optičnih tehnologij v vsakdanjem življenju.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button