Šport

Slovenski nogometaši po 0:0 z Anglijo v osmini finala EP

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje velikih tekmovanj. Potem ko je v zadnjem krogu skupinskega dela v Kölnu igrala 0:0 z Anglijo, se je prebila v osmino finala evropskega prvenstva v Nemčiji.

Slovenija je prvič na EP nastopila leta 2000, v letih 2002 in 2010 pa je igrala na svetovnih prvenstvih. Takrat je vselej izpadla po skupinskem delu, tokrat pa ji je uspel največji uspeh v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa. 

Slovenska vrsta je proti Angliji na zadnji tekmi skupinskega dela lovila vsaj točko za zanesljivo pot v osmino finala. Do te tekme je proti Angležem petkrat izgubila in enkrat igrala neodločeno. Tokrat pa je kljub temu, da je imela žogo v posesti zgolj 24 odstotkov časa, zdržala sicer večinoma jalove napade Anglije ter s tretjim remijem na tem EP po Danski in Srbiji razveselila spet številčno navijaško podporo v Kölnu.

Po remiju Danske in Srbije (0:0) je Slovenija končala na tretjem mestu v skupini s tremi točkami, toliko jih je imela tudi drugouvrščena Danska, prva pa je bila Anglija s petimi. Domov se odpravlja Srbija z dvema točkama.

Slovenska postava ni nič kaj bojazljivo vstopila v tekmo, v peti minuti je imela prvo priložnost, vendar je bil strel Benjamina Šeška z glavo prešibak. Pozneje je imela Anglija več žogo v posesti, a ni bila konkretna.

Angleži so še naprej iskali pot do slovenskega gola, Slovenci pa so jim živce parali s precej pogostim ležanjem ter tako pridobivali čas za končni cilj. Cole Palmer je v sodniškem dodatku še ogrozil Oblaka, vendar je tudi takrat na mestu stal Oblak za največji uspeh slovenskega reprezentančnega nogometa v zgodovini.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button