BivanjeNovice

Podaj predlog, v kakšen namen naj se v Mariboru porabi javni denar

V Mestni občini Maribor po uspešni izvedbi v zadnjih dveh letih zaganjajo nov cikel izvedbe participativnega proračuna, ki omogoča občankam in občanom soodločanje o porabi dela javnega denarja. Za naslednji dve leti je v ta namen danih milijon evrov, danes pa so začeli zbirati predloge občank in občanov.

Letos bo enkrat več sredstev za participativni proračun

Za participativni proračun bo za leti 2023 in 2024 namenjenih enkrat več sredstev kot v prvem krogu v letih 2021 in 2022. Predloge občanov bodo po besedah vodje projekta participativnega proračuna Neve Pipan zbirali do 27. junija, glasovanje o njih pa bo potekalo med 1. in 16. oktobrom.

Tokrat so občino Maribor razdelili na pet območij in vsakemu bo v naslednjih dveh letih namenjenih 196.000 evrov za izvedbo projektov, ki jih bodo predlagali in izglasovali meščani.

Za prejšnji dve leti je bilo izglasovanih 44 projektov, glasovanja se je udeležilo okoli 1750 ljudi. Pipanova je pojasnila, da želijo v novem ciklu pritegniti k sodelovanju vsaj 50 odstotkov več ljudi, predvsem mladih.

Podaj svoj predlog tudi ti

Za razliko od predhodnega cikla, ko jim ne načrte prekrižala epidemija covida-19, bodo tokrat izvajali delavnice in posvete v živo. Svoj predlog lahko oddaš ne le po spletu, ampak tudi v fizični obliki. Da bi projekt čim bolj približali javnosti, so vzpostavili tri projektne pisarne, in sicer na sedežu Zavoda PIP in Fundacije Prizma ter v Kulturnem inkubatorju, ki deluje pod okriljem MKC Maribor. “Res si želimo, da občani podajo čim več predlogov. Lahko so to tudi predlogi, ki v prejšnji izvedbi niso bili izglasovani,” je dejala Neva Pipan.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button