KulturaNovice

Zaživel je novi Kulturni inkubator, center povezovanja, sodelovanja in interdisciplinarnosti

Včeraj ob 18. uri in 18 minut se je na Koroški cesti 18 uradno odprl prenovljen Kulturni inkubator, v katerem bo Mladinski kulturni center Maribor s partnerji odslej vabil na še številčnejše in razsežnejše vsebine.

Z otvoritvijo, na kateri so ob direktorici MKC Maribor Marji Guček navzoče nagovorili tudi podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra, koordinatorica participativnega proračuna MoM Neva Pipan ter višji predavatelj na Inštitutu za robotiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru mag. Janez Pogorelc, so se prostori na naslovu Koroške ceste 18 uradno združili v celovito zgodbo z enotnim imenom center Kulturni inkubator.

Ta zajema razstaviščni prostor, v katerem se v sodelovanju z Inštitutom za robotiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM prvič predstavlja pregledna razstava ROBObum, in se nadaljuje v izobraževalno-delavničarski studio, kjer so v preteklih mesecih svoje mesto našli že mnogi: od udeležencev programa socialne aktivacije Festivala Borštnikovo srečanje, do Društva NAGIB, ki v sodelovanju s projektom konS razvija Kreativni studio OS. Prostor je gostil tudi Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem, projekt Spreten.si pa v prostoru izvaja izobraževalni program za otroke.

Bogat nabor vsebin bo zapolnjeval prostore Kulturnega inkubatorja

Prostori vključujejo tudi dva studia – v enem se nahajajajo pisarne ter pregledni arhiv Mednarodnega festivala računalniške umetnosti, v drugem pa se izvajajo delavnice platforme konS, kjer je včeraj že potekalo usposabljanje za mentorje delavnic ter praktična delavnica VJlab, na kateri udeleženci spoznavajo osnove vj-janja in video-mapiranja, zaključni rezultat delavnice pa bo predstavljen na pročelju SNG Maribor ob odprtju Festivala Borštnikovo srečanje, 3. junija.

kulturni inkubator

Prostore povezuje podhod, ki je v začetku leta v sodelovanju s študenti programa medijskih komunikacij FERI UM ter Ustanovo Fundacijo Sonda doživel korenito prenovo in umetniško intervencijo, vse našteto pa se zaključuje v skupnostnem vrtu, ki so ga vzpostavili zaposleni MKC Maribor v okviru letošnjega Dneva za spremembe.

Bogat nabor omenjenih vsebin je bil v sklopu odprtja predstavljen v obliki showcase aktivnosti, nad katerimi so se navdušili tako najmlajši, kot tudi odrasli obiskovalci otvoritve, saj so navzočim omogočile vpogled v trenutno ter prihajajoče dogajanje, ki bo obiskovalcem mestnega jedra ponudilo nešteto zanimivih priložnosti za kreativnost aktivacijo, sodelovanje, povezovanje in izobraževanje.

Povezovanje in sodelovanje na lokalni, državni in evropski ravni

Partnerji projekta so Mestna občina Maribor, konS – platforma za sodobno raziskovalno umetnost, Društvo Nagib, Spreten.si, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, sofinancerji pa Evropsko leto mladih, Erasmus+, Evropska solidarnostna enota, Urad RS za mladino. Projekt konS je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”, naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

ŽL / MKC Maribor
Gregor Salobir / MKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button