NoviceŠport

Smučarski skakalci so začeli zimsko sezono, včeraj Prevc šesti

Avstrijski smučarski skakalec Stefan Kraft (363,5 točke), ki je dobil sobotno uvodno tekmo 45. sezone svetovnega pokala, je v finski Ruki prepričljivo zmagal tudi na včerajšnji drugi tekmi. Med četverico slovenskih finalistov je bil najboljši kapetan reprezentance Peter Prevc (324,1), ki je v finalu napredoval na šesto mesto.

Peter Prevc je bil po prvi seriji deseti, v finalu pa mu je uspel še boljši nastop in lahko se je veselil šestega mesta. Potem ko je moral 31-letnik lansko sezono po grdem padcu na domačem svetovnem prvenstvu v Planici predčasno končati, je priprave na novo zimo opravil po načrtih.

Potem ko je doma po sedmih letih spet zmagal na državnem prvenstvu, mu je v Kuusamu po več letih uspel zelo dober uvod v sezono.

“Danes sem zelo zadovoljen s svojim nastopom. Uspela sta mi dva dolga skoka. V zraku sem imel dobre občutke, ko metre pridobivaš. Zadovoljen sem, da sem tako končal enega svojih zadnjih nastopov v Kuusamu,” je po tekmi dejal kapetan slovenske vrste.

V finalu štirje Slovenci, brez točk Jelar

V finalu so poleg Petra Prevca nastopili še trije Slovenci. Timi Zajc (318,1 točke) je zadržal osmo mesto, Anže Lanišek (312,9) je bil 12., Domen Prevc (299,9) pa 16. Včeraj je z 31. mestom za las brez točk ostal Žiga Jelar.

“Za nami je še ena lepa tekma. Zelo sem vesel, ker sem celoten vikend lahko odskakal zelo konstantno. Zdaj grem lahko zelo mirno naprej v Lillehammer,” je po dveh osmih mestih ta konec tedna povedal Zajc.

Selektor Robert Hrgota je uvodni vikend sezone ocenil za uspešnega. “Lahko rečemo, da je bil vikend kar uspešen. Predvsem čestitke Petru za odlično šesto mesto, da se je po hujši poškodbi v Planici zdaj spet vrnil med najboljše. Solidno skakanje tudi Timija, med osmerico. Kanček sreče je zmanjkalo Anžetu, da bi bil prav tako med deseterico. Potem bi imeli danes še eno zelo lepo uvrstitev. Tudi Domen je nastopil dobro s 16. mestom,” je dejal glavni trener.

Kot je dodal, je pomembno, da so njegovi varovanci stopnjevali nastope. “Za nami je lep, miren uvod v sezono. Iz tekme v tekmo smo počasi stopnjevali raven skakanja. Mislim, da na tem lahko gradimo za Lillehammer in nadaljevanje sezone.”

Kraft do 100. stopničk v karieri

Kraft pa je na Finskem izrazito odstopal in pri -18 stopinjah Celzija prišel do jubilejnih 100. stopničk na zmagovalnem odru, obenem pa dosegel 32. zmago v svetovnem pokalu. Rekorder po številu stopničk v svetovnem pokalu je sicer legendarni Finec Janne Ahonen (109).

Že v prvi seriji mu je uspel izjemen skok, dolg 148,5 metra, ki mu je prinesel kar 13 točk naskoka pred zasledovalci. “Mislim, da je bil to res popoln skok,” je za ARD dejal po prvi seriji, v finalu pa je le še potrdil zmago.

Ob 30-letnem Avstrijcu sta na stopničkah stala njegov rojak Jan Hörl (340,9) in olimpijski prvak Nemec Andreas Wellinger (334,1).

Poljaki so na Finskem izkusili grenak start v sezono. Potem ko so imeli na uvodni tekmi le enega finalista, Dawid Kubacki je končal na 21. mestu, sta Piotr Žyla in Kubacki končala kot 21. oziroma 23. Poljski superzvezdnik Kamil Stoch, trikratni olimpijski in dvakratni svetovni prvak ter trikratni dobitnik zlatega orla pa je še drugič zapovrstjo ostal brez nastopa na tekmi, kar se zdaj 36-letnemu skakalcu na uvodu v svetovni pokal ni zgodilo že 15 let.

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli na Norveško, kjer bosta prihodnji konec tedna dve tekmi v olimpijskem Lillehammerju. Slovenijo bo zastopala ista peterica kot na Finskem, uvodne tekme sezone pa na istem prizorišču čakajo tudi skakalke.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button