Šport

Jeza in frustracija kolesarjev na Touru

Profesionalni kolesarji se na poti do cilja, ne le etapnega ali tekmovalnega, srečujejo z mnogimi ovirami. Ravno zato lahko poskušamo razumeti njihovo jezo in frustracijo, ko jim ne gre vse po načrtu.

Danes se nadaljuje francoska pentlja, ki je že postregla z velikim veseljem za slovenske navijače. Primož Roglič in Tadej Pogačar pišeta svoji zgodbi. Zaradi globalnega stanja, ki ga povzroča novi koronavirus pa tekmovalci niso deležni tolikšnega navijanja in bodrenja ob cesti stoječih navijačev, kot so ga bili vajeni v preteklih letih. Ravno slednji pa so v preteklosti povzročili nemalo nevšečnosti zaradi katere je marsikateri kolesar bil (ne)namenoma oviran na poti do cilja.

Za Slovence bolj zapomnljiv dogodek, je bil na Giru 2019. Takrat je slovenski navijač (ne)namenoma oviral Kolumbijca Miguela Lopeza (Astana Pro Team), ki je vozil po klancu navkreber. Slednji se je v navijača zaletel in posledično padel. Lopez si vzel čas in navijača “pozdravil”, nato pa sedel na kolo in z nekaj težavami odkolesaril še zadnjih 5,5 km. Moramo se zavedati, da je za kolesarji ne le ogromno prevoženih tekmovalnih kilometrov, ampak tudi nešteto treningov, odrekanj (tudi družinskemu življenju), da lahko tekmujejo na največjih tekmovanjih. Zato moramo poskušati razumeti, ko se kolesarji razjezijo.

Za razburjenje kolesarjev pa niso vedno krivi le navijači. Pogosto pride do mehanske okvare kolesa kot je zlomljena pesta, nedelujoč menjalnik in tudi počena pnevmatika. Kapo dol Pogačarju, da je kljub svoji mladosti ohranil tako mirne živce, ko mu je na letošnjem Touru tolikokrat ponagajala zadnja guma.

Človek, ne jezi se

Nemalo nejevolje lahko povzroči tudi drug tekmovalec. Sploh v ciljni ravnini, ko pride do nešportnega prerivanja. Tega smo na letošnjem Touru videli na ciljnem šprintu 11. etape. Dogodek sta povzročila Wout van Aert (Jumbo-Visma) in Peter Sagan (BORA – hansgrohe). Slednji je po odločitvi sodnikov bil poslan za začelje glavnine in za tisti dan so mu bile odvzete vse pridobljene točke. Za Siolov Sportal je Roglič rekel: “Šprinterji so precej drugačni od preostalih kolesarjev. So pravi norci, ki se bojujejo za dober položaj za dober finiš, ampak to je del igre.”

Ohranjanje mirnih živcev je na takšnih in drugačnih kolesarskih tekmovanjih zelo težko. Želja po zmagi, osvojitvi etape itd. je neizmerno visoka. Pot do te točke tekmovanja je zelo dolga, za kolesarji je tudi mnogo odrekanja in zato so takšne reakcije razumljive. Kljub temu pa so zelo profesionalni in do takšnih incidentov ne pride tako pogosto, kot bi lahko.

Mi se pa razjezimo že pri igri Človek, ne jezi se. O nestrpnosti voznikov avtomobilov do kolesarjev na slovenskih cestah pa ne bomo izgubljali besed. Pomislite le na to, da ko oz. če še boste nevarno prehitevali kolesarja, da bo zaradi vaše objestne vožnje mogoče ogrožen naslednji Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Luka Mezgec, Matej Mohorič …

 

Tomislav PETROVIĆ
A.S.O./Alex BROADWAY
ikona snemalec RIFIANBOY

Tomislav Petrović

Bivši odgovorni urednik

Sorodni članki

Back to top button