Delo

O dostojnem delu mladih

Delavske pravice včasih in danes

Rosina šola delavskih pravic za mlade je program Pekarne Magdalenske mreže, ki mlade ozavešča o zgodovini delavskih pravic in njihovem pomenu danes. Štiri leta zapored so izvajali delavnice in predavanja, ki mladim omogočajo bolj informiran vstop na trg dela.

V prvem letniku (2015) so se osredotočali na prekarnost, v drugem (2016) na organiziranje in sindikalizem, v tretjem (2017) pa kapitalistični produkcijski sistem in okoliščine, ki jih le-ta vzpostavlja za delavce ter kako znotraj njega vzpostaviti alternativne in bolj solidarnostne prakse. V letu 2018 je bil tako izveden že 4. letnik, v katerem so se posvetili predvsem zgodovini delavskega boja in dostojnemu delu ter razumevanju pojma delavstva skozi oči medijev in družbe.

Kot zaključek četrtega letnika je Rosa Luxemburg osebno, v Mariboru med mladimi ugotavljala, kaj zanje pomeni dostojno delo. Kaj vse je ugotovila, si oglejte na posnetku.

Obiskala pa je tudi Karla Marxa, ki se je tiste dni mudil v mestu saj Kristusi ni uspelo, prišel je Marx. Gre pravzaprav za gledališko predstavo, ki so jo po motivih zgodovinarja in aktivista Howarda Zinna priredili in uprizorili mladi sodelavci Pekarne Magdalenske mreže.

Igra govori o življenju in delu Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalci, med katerimi so prevladovali mladi, so spoznali Marxa, ki se vrne med nas in s pomočjo lucidnega humorja brani ideje komunizma v današnjem času podivjanega kapitalizma. Igralec, v vlogi Marxa, skozi hudomušno komuniciranje z občinstvom, predstavi vlogo svoje žene Jenny pri pisanju njegove politično-ekonomske teorije in mladostniški aktivizem hčerke Eleanor, ki postane priznana socialistka.

Predstava se zaključi s pomenljivim Marxovim stavkom: »Ali mi zamerite, da sem se vrnil in vas razdražil? Poglejte na to takole: gre za drugi prihod. Kristus ni utegnil, pa je prišel Marx.«

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGPekarna Magdalenske mreže, mlad.si
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780by rawpixel on Unsplash

Sorodni članki

Back to top button