Delo

Brigadirjev dnevnik: predpriprave so končane – čas je za delo!

Spet je tu najlepši letni čas, za študente brigadirje peti letni čas, ko se začenja Študentska delovna brigada. Letos bo med 18. in 25. julijem potekala že triindvajsetič, tokrat prvič v Prlekiji, bolj natančno v občini Ormož.

4 dnevi priprav, da je vse nared za brigadirje

Prijave na največji mladinski prostovoljni projekt v Sloveniji so se letos napolnile rekordno hitro. 50 prostih mest je bilo zapolnjenih v pičlih 3 dneh, kar kaže na to, da prostovoljstvo in humanitarna pomoč med mladimi še živita. Kljub morebitnim opazkam, da mladi ne znamo poprijeti za delo in da radi lenarimo, Študentska delovna brigada kaže prav nasprotno.

Študentska delovna brigada
Do tabora so se brigadirji sprehodili kar peš.

V preteklih 4 dneh smo z ožjo organizacijsko ekipo pripravljali kamp prostor, v katerem bomo tekom 8-dnevnega projekta bivali. Postavili smo spalne šotore, uredili skupni prostor, postavili in pripravili tuš kabine, opravili pa smo že nekaj osnovnega dela na deloviščih, da je vse pripravljeno na prihod študentov brigadirjev in delo na deloviščih. Kamp prostor se nahaja na Jasi radosti, v vasi Stanovno. Ob tej priložnosti vabimo domačine, da nas pridejo kaj obiskat, da se spoznamo, saj v prvi vrsti pomagamo ravno njim.

Študentska delovna brigada | Brigadirji so se namestili v šotore …
Študentska delovna brigada | … in se pripravili na prvi delovni dan.
Študentska delovna brigada | Še zadnje priprave pred odhodom.

  Hitro na sestanek, potem pa delat

  Veseli nas, da zanimanje za prostovoljno pomoč sočloveku med mladimi ne upada, prav nasprotno, opažamo, da je v zadnjem času v porastu. To nam kot organizatorjem predstavlja izziv, da vsako leto znova organiziramo projekt na najvišji možni ravni. Tako se projekt s svojo prepoznavnostjo in tradicijo že leta uvršča med najpomembnejše prostovoljne projekte v Sloveniji.  

  Brigadirji so v Ormož prispeli danes, okoli 8. ure zjutraj. Kar peš so se odpravili do Jase radosti. Tam so razpakirali, si izbrali šotore, kmalu pa smo brigadirje že razporejali na delovišča. Okrog 10. ure so orodja že veselo barvala, brusila, popravljala, vrtala, urejala delovišča.

  Krajanom bomo pomagali na naslednjih deloviščih:

  • Pomoč socialno šibkejšemu občanu na Bresnici: ureditev kopalnice, kanalizacije, odvodnjavanja okoli hiše, sekanje in priprava drv na zimo.
  • Pleskanje hodnikov na OŠ Stanka Vraza in odstranitev lesenih oblog.
  • Ormoške lagune: košnja trave, brušenje in barvanje ograj, čiščenje oken na opazovalnicah, ureditev učilnice na prostem, pletje plevela.
  • Brušenje in barvanje ograj po celotni občini.
  • Pomoč Kmetiji Prijol pri vsakodnevnih opravilih.
  • Čiščenje avtobusnih postaj in košnja trave po krajevnih skupnostih.
  • V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Planinskim društvom Maks Meško Ormož, bodo študentje urejali in markirali planinske/pohodne poti po Ormožu, Svetem Tomažu in Središču ob Dravi.

  Preberi še, kaj se je dogajalo preostale dni:

  DL / Študentska delovna brigada
  Patrik KOCIPER

  Uredništvo DOSTOP.si

  Uredništvo portala DOSTOP.si

  Sorodni članki

  Back to top button