Delo

Na nov delovni teden se pripravi že v nedeljo!

Produktivnost se začne s pripravo. Dober delovni teden se tako začne že v nedeljo zvečer. Takrat si lahko zamisliš, kaj boš dosegel v prihajajočem tednu, še preden se dela dejansko lotiš. Pri pripravljanju na nov delovni teden ti lahko pomagajo spodnji nasveti.

 Da ti bo življenje v prihodnjem delovnem tednu lažje, se nanj pripravi že v nedeljo.

Razmisli o tem, kar so že storil.

Tvoj seznam opravil se konstantno spreminja glede na tvoje aktivnosti. Če nečesa ne opraviš, bo to ostalo na tvojem seznamu

Da bi ugotovil, kaj še moraš postoriti, si moraš vzeti čas za razmislek o trenutnem stanju. Preglej svoj seznam opravil za pretekli teden in ugotovi, kaj si opravil in česa ne – nato pa se vprašaj tudi, zakaj si nekatere stvari postoril, drugih pa ne.

Opravila organiziraj in razvrsti v kategorije.

Preglej svoj seznam opravil in jih razvrsti v kategorije, na primer »faks« in »domača opravila«. Vsako kategorijo lahko še nadalje razdeliš.

Seznam opravil, ki so razvrščena v kategorije, je že na prvi pogled prijetnejši kot dolg in neurejen seznam nepovezanih stvari, ki se jih moraš lotiti. Če je tvoj seznam neorganiziran, boš že vnaprej izčrpan, saj se boš zavedal, kako težko je preskakovati med popolnoma nepovezanimi opravili.

Prav tako smo ljudje veliko bolj učinkoviti, če se z nekim opravilom ukvarjamo dalj časa, v primerjavi s preklapljanjem med različnimi nalogami. Skratka: organizacija dela bo povečala tvojo učinkovitost.

Vnaprej se pripravi.

Če na faks pogosto prineseš svoje kosilo ali če svojo torbo v naglici pripraviš pred odhodom v službo, zakaj tega pravzaprav ne postoriš že večer prej? Karkoli lahko opraviš predčasno oziroma vnaprej, ti bo prihranilo nekaj časa naslednji dan. Prav tako to pomeni, da lahko s svojega seznama prečrtaš še eno opravilo, o katerem ti tako ni več treba razmišljati.

Tako boš lahko svojo pozornost namenil temu, kar prihaja, namesto da bi razmišljal o vseh malenkostih, ki jih še moraš postoriti.

Posvetite se sebi.

Nedelje posveti vlaganju vase. Začetek tedna je vedno usmerjen k izdelavi, opravljanju obveznosti itd. Zato je pomembno, da se ob nedeljah posvetiš vlaganju vase. Poskrbi za svojo dušo, posveti čas svoji ustvarjalnosti in domišljiji – tako bodo tudi tvoji prihodnji rezultati boljši.

Vzemi si čas zase.

Ta nasvet je seveda povezan s prejšnjim, vendar je tako pomemben, da si zasluži svojo točko. V nedeljo zvečer je najpomembneje, da si vzameš čas zase.

Da bi se prebil skozi naporen delovni teden, se moraš umiriti in sprostiti. To lahko storiš na različne načine: z meditacijo, branjem (knjig, ne družabnih omrežij) ali preprosto z uživanjem ob skodelici čaja. Tišina je lahko čudodelna; v današnji preobremenjeni družbi na to pogosto pozabljamo.

Vzemi si čas zase in se prepusti tišini. Po le 15 minutah neprekinjene tišine boš spočit in poživljen. Nato pa bosš lahko šel spat z občutkom, da si pripravljen na prihajajoči teden.

 

 Mladi podjetnik (vir)
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button