Delo

V Latviji bodo uvedli služenje vojaškega roka za moške od 18 do 27 let

Latvija namerava znova uvesti obvezno služenje vojaškega roka. Vlada v Rigi je včeraj podprla predlog o tem, ki ga je pripravilo obrambno ministrstvo. Načrtujejo, da bodo služenje uvedli že prihodnje leto, najprej na prostovoljni osnovi, kasneje naj bi postalo obvezno.

Do leta 2027 bodo postopno uvedli prostovoljno služenje, z letom 2028 pa želijo predstaviti obvezno skuženje vojaškega roka. Naborniki bodo moški, stari od 18 do 27 let. Ženske se bodo v isti starostni skupini lahko odločile za 11-mesečno prostovoljno služenje vojske.

Vsak nabornik bo pred služenjem opravil zdravniški pregled pri osebnem zdravniku. Če zaradi svojih političnih ali religioznih prepričanj ne bo mogel služiti vojaškega roka, ga bo lahko nadomestil z javno državno službo. Obstajajo še druge izjeme, da nabornik ne bo služil obveznega vojaškega roka.

Načrtujejo, da bo vsak nabornik za čas služenja prejmal denarno nadomestilo. Mladi Latvijci, ki živjo v tujini, se bodo morali do 26. leta vrniti domov in se javiti za služenje vojaškega roka.

Kakšna pa je kazen, če se bodo obveznostim želeli izogniti? Če se nabornik v določenem času ne odzove na vabilo, ga najprej čaka denarna kazen do 75 evrov, v primeru 10- ali večdnevnega izogibanja ali namerne poškodbe, simuliranja bolezni ipd. pa bo nabornik kazensko odgovarjal. Čakajo ga lahko do 3 meseci zapora.

Latvija, članica Nata, ki meji na Rusijo, je naborniški sistem sicer odpravila leta 2007. Takrat je oblikovala profesionalno vojsko, ki jo dopolnjuje s prostovoljci.

STA, BNN
Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button