DeloNovice

Leto 2022 je bilo uspešno tudi za lokalna startup in scaleup podjetja

V Tovarni podjemov so se na novinarski konferenci zbrala startup in scaleup podjetja iz Podravske regije, ki uspešno zaključujejo iztekajoče leto. Svoje uspehe in načrte za prihodnost so v živo predstavila 4 podjetja.

Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru skrbi, da mladi podjetniki v Mariboru in okolici lažje začnejo svojo pot. Pod blagovno znamko startup Maribor in s podporo SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so po dveh koronskih letih letos znova v polnosti izvajali vse svoje aktivnosti. Startupi, ki so koristili intenzivno podporo Tovarne podjemov, so v letu 2021 ustvarili več kot 22 milijonov evrov prihodkov.

V zadnjih treh letih so v Tovarni za mlada podjetja izvedli več kot 450 dogodkov, ki se jih je udeležilo 8700 udeležencev, izvedli so več kot 8000 mentorskih ur in sodelovali s 65 podjetji, ki so potrebovala pomoč pri izzivih in različnih fazah rasti. Na novinarski konferenci se je skupno predstavilo 6 podjetij, ki jim je Tovarna podjemov tako ali drugače omogočila uspešno delovanje.

Od smučarskih skokov h gozdu

Ekipa podjetja PRIOT, ki ga je predstavljal direktor Blaž Jakopin, je letošnjo jesen pometla s konkurenco na hekatonu Evropske komisije CASSINI. Podjetje PRIOT je sicer svojo pot začelo v panogi smučarskih skokov, kjer so začeli s poslovno idejo o sistemu za izračunavanje vetra na treningih. Letos so se preizkusili tudi na hekatonu in najprej slovensko, nato pa še evropsko komisijo prepričali z idejo o predvidevanju škode, ki jo lubadar povzroči v gozdu.

Pokica: znanje, ki so ga ustvarili, skozi zadrugo širijo med druga manjša podjetja

Prehrambena industrija predstavlja izjemno zahteven trg za mlada podjetja z inovativnimi produkti. Uroš Požgan iz Pokice, kjer so kot prehrambeni startup to izkusili na lastni koži, je povedal, da so se prav zato odločili pridobljeno znanje deliti. Ustvarili so zadrugo in vanjo povabili 4 podobna podjetja. V zadrugi prehrambenim startupom omogočajo manjšo serijsko proizvodnjo, vodijo jih tudi skozi certifikate in prehrambene standarde.

V sklopu zadruge so odprli tudi trgovino Lokalka. Tako so mladim podjetjem omogočili prodajno mesto in možnost, da svoje izdelke prvič pravilno postavijo na trgovske police.

tovarna podjemov, startup, pokica
Podjetje Kokica je prejemnik priznanja za naj SK preSKok v letu 2022 po izboru Startup Plus programov Slovenskega podjetniškega Sklada.

Oikus Housing uspešno postavlja vasi iz modularnih mobilnih hišic

Monika Jankovič je pred štirimi leti dobila idejo o konfortnih modularnih mobilnih hiškah. Kmalu je ideja prerastla v lastno proizvodnjo. Scaleup podjetje Oikus Housing danes deluje v Hočah, kjer zaposluje 40 ljudi in proizvede 6 mobilnih hišk na mesec. V kraju Drage pri Pakoštanu so letos postavili 50 mobilnih hišic, v prihodnjem letu pa podoben projekt načrtujejo že na otoku Pag. V prihodnosti si želijo projekte ustvarjati tudi v domači regiji, načrtujejo že projekt na Pohorju.

V Chipolu je leto zaznamovalo 10 milijonov evrov prodaje in sodelovanje z Applom

O uspehu podjetja Chipolo je spregovoril Primož Zelenšek. Majhnim barvitim čipom, ki oddajajo lokacijo in tako skrbijo, da se stvari ne izgubijo, se je letos pridružil še Chipolo Card Spot v obliki kartice. V 2021 so sklenili tudi sodelovanje z Applom, ki je botrovalu k preboju meje 10 milijonov. Podjetje zato obvladuje ogromen trg, kmalu bodo vstopili tudi v Applove uradne spletne in kasneje še fizične trgovine.

Sodelovanje z Applom podjetju predstavlja veliko odgovornost, hkrati pa je to tudi unikatna vstopnica, da lahko rastejo in delajo dobro tudi v prihodnosti.

tovarna podjemov, chipolo, startup
Chipolo je začel kot startup in je eno redkih podjetij, ki mu je uspel globalni preboj s fizičnim izdelkom

Z investicijami do uspešnih širitev na druge trge

Urban Lapajne iz Tovarne Podjemov je predstavil tudi podjetji, katerih founderja sta bila zaradi bolezni odsotna. Gregor Černelč vodi Daibau International oz. bolj poznano platformo Moj Mojster. Na trgu so sicer že dobrih 10 let, vendar so pričeli največje uspehe dosegati v zadnjem času. S pomočjo investicij se namreč uspešno selijo na druge trge, vsako leto pomagajo približno milijon uporabnikom, ki potrebujejo izvajalce za prenovo in gradnjo stanovanj ter drugih objektov.

Odsoten je bil tudi Jure Čuk iz podjetja Chicatella. Kozmetični startup, ki je bil finalist 7. sezone Štartaj Slovenija, se uspešno kosa z giganti na zelo zahtevnem trgu. Z nišnim produktom za atopijski dermatitis so našli svoj prostor na policah. Uspešno se spogledujejo tudi z drugimi evropskimi trgi.

Urška JAKOPIN
Blaž ČRNIČ / Tovarna podjemov

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button