NoviceOkoljeTehnologija

CASSINI hackaton: slovenska ekipa Yolanda je stopila na vrh Evrope

Ekipa Yolanda, ki jo sestavljajo Blaž Jakopin, Žiga Vene, Matic Kuselj, Jaša Dimič, Lucija Mohorko, Primož Jozič in Klemen Lovenjak, je čez vikend slavila na slovenski izvedbi CASSINI hackatona, nato pa je s konkurenco pometla šena Evropskem demo dnevu in zanesljivo osvojila CASSINI hackaton EU.

Med zmagovalci izzivov tudi študentski ekipi

Čez vikend je na Tovarni podjemov pod okriljem Evropske komisije potekala slovenska izvedba CASSINI hackatona. Na evropskem izzivu so se pomerili projekti iz Belgije, Češke, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Litve, Španije, Švice in seveda Slovenije.

Ekipe so izbirale med tremi izzivi, za katere so lahko uporabili podatke iz programov evropske vesoljske tehnologije Copernicus, Galielo in EGNOS:

 • ustvarjale so rešitve za spodbujanje zelenih in trajnostnih naložb,
 • iskale inovativna orodja in tehnologije za zavrovalništvo in bančništvo ter
 • poskušale nadgraditi globalne finančno-analitične sisteme.

V času hackatona so ekipe sodelovale s strokovnjaki iz različnih relevantnih področij, ob koncu vikenda pa je strokovna komisija razglasila zmagovalce posameznih izzivov, ki so prejeli vsak 1000 evrov nagrade.

 cassini hackaton, hekaton | Ekipa Port’o’lyzer, ki je ustvarila rešitev za spremljanje prometa v pristaniščih.

 cassini hackaton, hekaton |Ekipa The thinkers, ki je ustvarila rešitev za spremljanje ladij, ki ribarijo na prepovedanih območjih. 

  Med zmagovalci izzivov sta bili tudi študentski ekipi Port’o’lyzer in The thinkers. Slednji so v sestavi Avguštin Erdelji, Jakob Smolič, Katja Frančič, Andrija Novaković, Goran Kirov in Tomi Milošič predstavili najboljšo idejo za spodbujanje zelenih in trajnostnih naložb. S pomočjo satelitskih slik bi zaznavali in spremljali ladje, ki ribarijo na prepovedanih območjih.

  Ekipa Port’o’lyser (Ana Plečko, Domen Leš, Rok Kukovec, Uroš Zagoranski) pa je slavila v kategoriji nadgradnje globalnih finančno-analitičnih sistemov. Njihova rešitev temelji na satelitskih podatkih o lokacijah in podatkih o ugrezu plovil. S pomočjo umetne inteligenci in omenjenih podatkov bi napovedali promet v pristaniščih, kar bi močno olajšalo real-time vpogled v delovanje pristanišč.

  Yolanda: evropska zmagovita rešitev, ki zazna z lubadarjem ogrožene gozdove

  Drugi izziv in skupno slovensko zmago pa je osvojila ekipa Yolanda. Profilsko pestra ekipa, ki jo sestavljajo programerji, oblikovalka, geodet, podatkovni analitik in razvijalca posla, je ustvarila rešitev, ki s pomočjo analize satelitskih slik zazna z lubadarjem ogrožene gozdove in tako preprečuje nastanek škode.

  Namenjena je predvsem zavarovalnicam, ki bi s podatki strankam ponudile primerna zavarovanja njihovih gozdov. Primerna pa je tudi za lastnike, ki bi lahko bolje spremljali in skrbeli za svoje gozdove.

  cassini hackaton, yolanda, hekaton
  Blaž Jakopin med predstavitvijo rešitve na Evropskem demo dnevu.

  Yolanda je včeraj svojo rešitev predstavila tudi na Evropskem demo dnevu. V 3-minutnih pitchih so svoje ideje predstavili še zmagovalci preostalih 9 nacionalnih izborov. Yolanda je z dovršeno predstavitvijo, razdelanim poslovnim modelom in uspešno rešitvijo dobesedno pometla s konkurenco in zmagala CASSINI hackaton EU!

  Kaj zmaga na evropskem nivoju prinaša ekipi Yolanda? Odprta vrata do vrhunskih mentorjev, ki bodo zmagovalcem pomagali realizirati idejo in jo čimprej prenesti na trg. Ekipa računa, da jim bo to uspelo v prihodnje pol leta. Vseeno pa “imamo nekaj časa, da se poveselimo. Bo pa treba hitro pričeti z delom, česar se že vsi v ekipi veselimo,” je o zmagi povedal vodja ekipe Blaž Jakopin.

  Uredništvo DOSTOP.si
  FB Startup Slovenia, Urška Jakopin

  Sorodni članki

  Back to top button