Novice

V Buckinghamski palači prvič na ogled vzhodno krilo

Buckinghamska palača bo prvič omogočila javnosti, da si ogleda vzhodno krilo poslopja. To je del stavbe, kjer običajno kraljeva družina stopi na znameniti balkon, s koder pozdravlja množico. Vodeni ogledi se bodo začeli v ponedeljek, prvih 6000 vstopnic pa so razprodali v nekaj urah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vstopnica za ogled delov palače, ki so bili doslej javnosti nedostopni, stane 75 funtov (okoli 89 evrov).

Že pred uradnim začetkom ogledov pa so vpogled v sobo za balkonom omogočili britanski mediji, ki so si dovolili tudi kanček hudomušnosti. “Kdo bi se lahko uprl pogledu izza najbolj znanih zaves v državi,” se je vprašal The Times, ki nato opiše, kaj bodo zamudili tisti, ki si ne morejo privoščiti vstopnice. Med drugim jih je presenetilo, kako nizka je ograja na balkonu. “Gre za najmanj otrokom prijazen balkon, ki ga boste kadarkoli videli,” so zapisali.

Pri tem pa so mediji opozorili, da obiskovalci kljub odprtju prostorov za javnost ne bodo smeli stopiti na znameniti balkon. “Je presenetljivo ozek in ograja je pod višino pasu, tako da bi vse uradnike za varnost in zdravje pri delu zajela ‘kraljevska’ panika,” je zapisal BBC.

Ideja za balkon je nastala pri princu Albertu, soprogu kraljice Viktorije. V tem je namreč videl priložnost, da bi kraljevo družino približal ljudstvu, je za tiskovno agencijo PA pojasnila Caroline de Guitaut, ki je odgovorna za kraljevo umetniško zbirko.

Palača v središču britanske prestolnice je uradni sedež kralja. Vzhodno krilo, ki je bilo zgrajeno med letoma 1847 in 1849, običajno ni odprto za javnost, se pa drugi deli palače za javnost običajno odprejo poleti. Stavbo že dlje časa prenavljajo in kralj Karel III.  trenutno še ne živi v Buckinghamski palači, ampak v bližnji rezidenci Clarence House.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button