Tehnologija

Spletne prevare: vse, kar moraš vedeti (drugo poglavje)

Včeraj smo že omenili, kako nevarne so lahko spletne prevare in kako enostavno se je ujeti v njihovo zanko. Danes nadaljujemo in izpostavljamo še nekaj primerov, na katere je vredno biti pozoren.

Črni petek je tu, z njim pa se vračajo spletne prevare (po znižani ceni seveda). Včeraj smo že navedli nekaj tistih, na katere je treba paziti, danes pa nadaljujemo.

Dobrodelnost

Kako deluje: Prejmeš e-pošto ali DM na družabnem omrežju s sliko podhranjene sirote iz države v razvoju. “Prosimo, da še danes prispevate, kolikor lahko,” se glasi prošnja dobrodelne organizacije, ki ji sledi prošnja za denar. Da bi pospešili prizadevanja za pomoč, je v e-pošti priporočeno, da pošlješ bančno nakazilo in podrobne osebne podatke, kot so naslov, številka socialnega zavarovanja in podatki o bančnem računu. Za otroke!

Kaj se v resnici dogaja: Dobrodelna organizacija je goljufija, katere namen je pobrati tvoj denar in bančne podatke. Nič ni namenjeno pomoči ljudem v stiski – vsak cent gre prevarantu. Še huje, goljuf ima zdaj dostop do vseh tvojih osebnih podatkov, in če ne boš hitro ukrepal, bo izpraznil tvoje bančne račune, povečal stroške na kreditnih karticah in morda ukradel tvojo identiteto.

Še takrat, ko želimo biti radodarni, nas želijo oropati. Pri dobrodelnih akcijah na spletu je res vredno biti pozoren, komu dejansko nakazujemo denar.

Romantika

Kako deluje: Nekoga spoznaš na dating appu, na Facebooku ali med igranjem virtualne igre. Izmenjujeta si slike, se pogovarjata po telefonu in hitro zbližata. Kmalu postane jasno, da sta si bila usojena, vendar ljubezen tvojega življenja živi v tuji državi in potrebuje denar, da bi pobegnila od krutega očeta, da bi dobila zdravniško pomoč ali da bi si kupila letalsko vozovnico, da bi lahko bila končno skupaj.

Kaj se v resnici dogaja: Tvoja nova ljubezen je prevarantka. Na letališču ne bo solznega objema. Izgubil boš denar in morda tudi vero v človeštvo.

Čeprav je spletno zmenkarjenje nekaj povsem vsakdanjega, je vseeno potrebno primešati kanček previdnosti.

Ponarejeno blago

Kako deluje: Čisto običajno nakupovanje preko spleta. Na Amazonu (za nove predmete) ali na eBayu ali drugih mestih za preprodajo (za starinske predmete) vidiš nekaj, kar se ti zdi ugodno. Vse se zdi v redu … dokler ne dobiš izdelka.

Kaj se v resnici dogaja: Prodajalec je goljuf in vam bo poslal ponarejen izdelek (ali ničesar) – in še vedno bo dobil denar. Ti prevaranti pogosto objavijo dobavne roke, ki so tri ali štiri tedne od datuma nakupa, in običajno prejmejo plačilo veliko prej, preden ugotoviš, da gre za klasični primer spletne prevare.

Ponarejeno blago je res težko prepoznati. Če že kupuješ preko spleta, raje kupuj direktno pri prodajalcu – za vsak slučaj.

Potovanje

Kako deluje: Na družbenih omrežjih zaslediš objavo ali prejmeš elektronsko sporočilo z oglasom o izjemni ponudbi letalskih vozovnic ali all-inclusive počitnicah na zanimivi destinaciji, kot sta Pariz in Fidži. In to je res neverjetno: govorimo o počitnicah vrednih 10 tisoč evrov za samo 999 dolarjev!

Kaj se v resnici dogaja: Podobno kot pri goljufiji z brezplačnim preizkusom so tudi pri potovalnih goljufijah v drobnem tisku pogosto skriti dodatni stroški. Če je tako, začetna pristojbina ne bo pokrila veliko stroškov, poleg tega pa boš moral plačati več tisoč evrov za letoviške pristojbine. Lahko se zgodi, da potrditvena koda nikoli ne bo prispela v vaš e-poštni predal. V vsakem primeru bo goljuf zdaj imel tudi podatke o vaši kreditni kartici.

Če se nekaj zdi predobro, da bi bilo res, verjetno je. In enako velja za oglase poceni potovanj in ugodnih letalskih kart.

V pomoč so ti lahko tudi vsebine nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT in njihovega projekta Varni na internetu.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button