Kultura

Znana nova finalista za državno prvenstvo v slamovski poeziji

Na literarnem dogodku v mariborski Kibli smo v soboto, 24. avgusta 2019, dobili dva nova finalista. To sta postala Mišel Ristov in Nejc Klemenc.

Mišel Ristov, glasbenik in član ptujskih Slamurajev, ter Nejc Klemenc se bosta 21. septembra 2019 na četrtem državnem prvenstvu v slamovski poeziji, ki bo tokrat potekalo v Ljubljani v klubu KUD Channel Zero na Metelkovi pod okriljem dogodka Mi smo tu, potegovala za naziv državnega prvaka oz. prvakinje. 

Zmagovalec državnega prvenstva, ki bo potekalo 21. septembra v Ljubljani, se bo uvrstil na evropsko prvenstvo v Italiji.

Mariborski predizbor, na katerem se je za finale potegovalo 11 nastopajočih, je potekal v obliki treh tekmovalnih krogov. Nastopajoči in nastopajoče so brez uporabe kostumov in rekvizitov predstavili svoje avtorske pesmi. Na odru so se zvrstili Klavdija Volf, Alen Harb, Domen Mlakar, Mišel Ristov, Nejc Klemenc, Neža Prah Seničar, Nina Medved, Petra Kokol, Tjaša Debelak, Tom Veber in Tomaž Lovrenko, kot uvodni pesnik je publiko segrel Rene Volker.

Njihove nastope sta ocenjevala dva predstavnika iz občinstva ter vabljeni žirantje, dramski igralec Uroš Kaurin, pesnik in literarni kritik ter Vitez poezije 2019 Denis Škofič in ambasadorka branja ter mariborska kulturnica Zora A. Jurič. Večer je povezovala Mojca Frim iz Bande ferdamane.

Kisla rima 2019 za najslabšo oglaševalsko rimo

Skupina Slam zverine je ob tej priložnosti pripravila še podelitev priznanj Kisla rima 2019 predlagatelju ali predlagateljici najslabših verzov v kateremkoli oglaševalskem mediju. Izmed prispelih predlogov je Kislo rimo 2019 za najslabše verze prejelo podjetje Jub d. o. o. Kislo rimo so prejeli za verze v oglasu Srce, s katerimi oglašujejo barve Jupol. Predlog je na natečaj prijavil Marko Kolarič.

Dogodek so organizirali MKC Maribor – MKC Črka in pesniško društvo Slam zverine. Organizacije so del neformalne mreže za razvoj in promocijo slam poezije SiSlam, v sodelovanju z Bando ferdamano in Kulturno-izobraževalnim društvom KID KIBLA ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo RS in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Od predizborov do evropskega prvenstva

Letošnja serija predizborov za slovensko državno prvenstvo v slam poeziji se je začela 8. junija 2019 s ptujskim predizborom v organizaciji zavoda Feniks-UM in mreže SiSlam. Sledil je ljubljanski predizbor, ki je potekal 20. junija 2019 v okviru dogodka Mi smo tu na Metelkovi v klubu KUD Channel Zero. Na omenjenih predizborih so se v finale uvrstile in uvrstili Matic Ačko, Metka Zadravec, Aljaž Šešo in Eva Kokalj

Mariborskemu predizboru sledi še kamniški predizbor, ki bo določil še zadnja dva iz osmerice finalistk in finalistov. Slovenski zmagovalec ali zmagovalka državnega prvenstva se bo nato udeležil-a evropskega prvenstva v slam poeziji, ki bo potekalo med 19. in 22. marcem 2020 v Italiji v Milanu v organizaciji L. I. P. S. oz. organizacije Lega Italiana Poetry Slam. Čez slabo leto in pol (decembra 2020) pa bo gostiteljica evropskega slamovskega prvenstva Slovenija.

 

Ožuljeni jezik
Matic Ačko

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button