GlasbaKultura

Študentski orkester je odigral svoj prvi samostojni koncert

V petek, 26. maja, je v amfiteatru II. gimnazije Maribor končno zaigral Študentski orkester, ki se je na izvedbo koncerta pripravljal že več kot dve leti. Orkester deluje že vrsto let, sprva se je imenoval Medicinski orkester, čez leta pa so se preimenovali, saj so se mu pridružili še številni študenti drugih mariborskih fakultet. Petkovo noč je tako napolnilo igranje številnih violin, flavt, kitar, seveda pa ne smemo pozabiti tudi na bobne in klavir. Pred nami je stal poseben orkester, ki ga združujeta ljubezen do glasbe in ustvarjanja.

Študentski orkester Maribor je s svojim obnavljanjem pričel po koroni, ki je za nekaj časa onemogočila njihovo delovanje. Sestavljen je iz več kot štiridesetih članov, študentov pravne, naravoslovne, medicinske, matematične ter številnih drugih fakultet, ki ob igranju glasbil uživajo. Orkester že od samega pričetka leta 2019 planira koncert, ki smo si ga lahko ogledali v petek.

Na koncertnem sporedu je bilo deset pesmi, ki so bile mnogim zelo dobro poznane. Kot sestavni del orkestra pa so pomembno vlogo odigrale tudi solistke, ki so nam omogočile, da nismo spremljali le instrumentalne glasbe, temveč tudi petje.

Za začetek finalno odštevanje

Pred pričetkom so obiskovalce pred vhodom pričakale barvne zapestnice, ki so popestrile dogajanje v dvorani. Tako smo lahko že pred pričetkom videli veselje otrok, ko so ponosno nosili zapestnice. Med obiskovalci so bili številni starši, družine, profesorji ter vsi, ki so omogočili izpeljavo koncerta.

Uvod v koncert je bila pesem Final countown, kot zadnjo pa so zaigrali Dan ljubezni. Pavzo med pesmimi je spremljal program govora, preko katerega smo lahko bolje spoznali Študentski orkester. Izvedeli smo lahko nekaj o njihovi zgodovini, članih, vajah ter delu.

Skozi koncert pa smo bili priča tudi humorju, recimo sabljanju solistk med izvajanjem pesmi Pirates of the Carribean.

Kot uvodna pesem so študenti zaigrali Final Countdown.

Izvedeli smo tudi kaj pomembnega

Kot del koncerta smo lahko slišali tudi nekaj besed o tem, kaj je v življenju zares pomembno. Program nam je tako omogočil, da razmislimo o trenutku tukaj in zdaj: »Pomembno je, da si zapomnimo prelepe spomine, kot je recimo današnji večer – takšnega večera ne moreš zlahka pozabiti.«

Pomembno pa je tudi, da se zahvalimo za dobra dejanja, kakor so se zahvalili tudi vsi nastopajoči. Vsem, ki so omogočili izpeljavo koncerta so podarili manjše pozornosti. Zahvalili so se tudi vsem obiskovalcem, ki so prišli na ogled koncerta.

Seveda koncerta ne bi bilo brez marljivih članov orkestra, ki so pridno vadili in se pripravljali na ta večer, dirigentke  Darine Cvetrežnik, solistk Neli Vuherer, Zare Bajde, Pine Grabar in Lare Krneža ter seveda vseh, ki so z igranjem omogočili prelepo izkušnjo.

Po koncu koncerta še druženje

Nastopajoči so nas po koncu koncerta povabili še na pogostitev. Kakor so dejali tudi sami, ta pogostitev ni bila navadna, saj so dobrote za pogostitev spekle družine.

Skozi koncert smo tako res spoznali Študentski orkester, spoznali pa smo tudi, kaj je v življenju v resnici najpomembnejše – dobra glasba in trenutki, ki nam polepšajo življenje.

Iva KNEZ
Iva KNEZ
ikona snemalec Žan SENIČAR

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button