Glasba

Rudi Bučar: ‘Dolgo nisva pila’ – nova verzija za nove čase

Rudi Bučar predstavlja novo, prenovljeno različico skladbe 'Dolgo nisva pila', ki jo že tri leta s srcem in dušo izvajata z Matevžem Šaleharjem – Hamom.

Na Rudijevem aktualnem albumu ‘Kambjale so čase’, ki je izšel 9. oktobra, je tudi mnogim zelo dobro poznana skladba, duet z Matevžem Šaleharjem – Hamom, ‘Dolgo nisva pila’. Skladba, ki je v svoji originalni različici luč sveta ugledala pred tremi leti (na albumu ‘3P’ zasedbe Hamo & Tribute 2 Love), je tokrat pred vami predrugačena. Original je intimen ‘pogovor’ med dvema prijateljema, Hamom in Rudijem, ob spremljavi akustičnih kitar. Letošnja verzija pa prijateljstvo in bližino slavi s celotnim bandom. Tudi dinamika skladbe je malce druga – če je leta 2017 Rudija vabil Hamo, tokrat skladbo otvori Rudi s povabilom prijatelju. Ampak, tako kot original, naj tudi nova verzija govori sama zase.

 

Zgodba izvora skladbe iz leta 2017 je znana. Hamo je ob pisanju besedila razmišljal o tem, da Rudija že dolgo ni videl. Po enem od skupnih špilov in po besedah: »Ej, pismo, dolg se nisva vidla. Sm spisu en komad, pa bi ti ga zašpilu,« je Rudi prvič slišal osnutek. In rodila se je ‘Dolgo nisva pila’ ker je tako moralo biti. Letošnja pa je nastala pri snemanju Rudijevega albuma ‘Kambjale so čase’. Ta je končno podobo dobival v času vladavine novega koronavirusa. In kljub temu, da je bila skladba napisana pred tremi leti, ima danes še kako močan, nov in do nedavnega še nepredstavljiv pomen.

 

Neža MIRNIK
Marko ALPNER
ikona snemalec Rudi Bučar

Sorodni članki

Back to top button