Glasba

Hrvaški predstavniki Let 3 s pesmijo Mama ŠČ razburjajo evrovizijsko javnost

Let 3 so po prepričljivi zmagi na hrvaškem tekmovanju za pesem Evrovizije, Dora, s pesmijo "Mama ŠČ" postali najbolj iskana roba v regiji ter tudi v ostalih delih Evrope. 

Let 3 nas tudi tokrat vsekakor niso pustili ravnodušnih. Odzivi sobotne zmage še vedno dežujejo, v samo nekaj urah je njihov nastop na YouTubu postal ena bolj gledanih vsebin v regiji. Milijonski ogledi so izzvali mnoge komentarje, tako pozitivne, kot tudi burne, negativne komentarje na socialnih omrežjih ter pod članki v medijih na domačih tleh ter tudi v tujini. Komentarji obsegajo navdušene zapise, ki hvalijo Mama ŠČ pesem, kot tiste, ki pesmi ne razumejo in tudi tiste, ki pozivajo k diskvalifikaciji pesmi.

Oboževalci Eurosonga so kljub vsemu našli svojega letošnjega favorita, saj se skupina Let 3 trenutno nahaja na 1. mestu med vsemi favoriti. Anketo so opravili na strani Wiwibloggs.com, Mama ŠČ pa na omenjenem portalu prepričljivo vodi pred ostalimi tekmovalci.

Ker je težko zbrati prav vse reakcije, bomo na tem mestu izpostavili le nekaj izmed tisoče in tisoče komentarjev in besedil.

“Upor, evolucija in ironija”

Dragan Markovina je za hrvaški portal Telegram.hr zapisal, da je »zmaga skupine LET 3 na Dori ena od lepših novic v zadnjem času. Poleg tega pa je zmaga tudi končno in zasluženo družbeno priznanje več desetletnemu ustvarjanju ter neumorni inventivnosti te reške glasbeno avantgardno – konceptualne skupine.« Dragan nadaljuje:  »Let 3 so pripeljali avantgardo in konceptualizem v mainstream, to je tudi njihov največji dosežek. Tudi če se ne ustavimo le pri hitih kot so ‘Jedina’ ali ‘Bombardiranja Srbije i Čačka’, dveh albumov, ki sta bila v splošni javnosti zelo dobro sprejeta, si težko predstavljamo, da bi se ta sprejetost v današnjih časih ponovila, še posebej po vseh političnih dogajanjih v hrvaškem političnem prostoru. Če bi na koncu le morali izpostaviti tri besede, ki bi najbolje opisale skupino Let 3, bi to bile upor, evolucija in ironija, kar je tudi vrednost sama po sebi, ki je v teh prostorih vse premalo priznavamo.«tako si vsak na svoj način razlaga, kdo je mama, kaj pomeni ŠČ, zakaj traktor in tako dalje….Profesor s Fakultete političnih znanosti v Zagrebu, Hrvoje Cvijanović, je objavil naslednji zapis,

Mama = Rusija

ŠČ (ruski Щ) v Putinovi mami Rusiji je najbolj primeren estetsko glasbeni hrvaški odgovor za pesem Evrovizije ob aktualni ruski agresiji. Pa gremo malce dešifrirati samo besedilo: Mama se v besedilu stalno ponavlja, ‘Mama kupila traktora, Mama ljubila morona’ … ‘Mama’ kot mama Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je pravzaprav model traktorja. Na kratko, … Majka Rusija voli morona – Putina”

Takojšnja diskvalifikacija!

Medtem, ko nekateri hvalijo, spet drugi kritizirajo in zahtevajo takojšnjo diskvalifikacijo Hrvaške na Evroviziji, srbski Blic piše, da so Let 3 poznani po tem, da so na odru nastopali goli ter si medtem merili spolne organe ter tako simulirali kolektivni samomor. Srbski Kurir pa je zapisal, da se zaradi bizarnega nastopa skupine Let 3 na Dori dvigajo lasje na glavi ter da je njihova glasba razburkala Hrvaško in ostalo regijo. »Proslavljati zmago na traktorju je najbolj bedna poteza tega naroda. S čim vsem so nam že postregli! – je izjavila srbska novinarka Zorica Radulović, ki je razumela, da traktor simbolizira neposredno povezavo z vojaško akcijo Oluja…«

let 3

Srbski zgodovinar in publicist, Dr. Jovan  Deretić je zmago komentiral takole…”ne samo, da so prišli na traktorju, ki so si ga izmislili sodobni Srbi in, ki je simbol srbske svete trojice in srbskega pravoslavja, vendar nosijo tudi brke, ki so, kot vemo, simbol Nikole Tesle, ki je bil po narodnosti Srb…”

“Konec je, naj nam Bog pomaga!”

Bivša urednica zabavnega programa na HRT, Ksenija Urličić, ki je poznana po nadimku  ‘mama Dore’ ni zadovoljna z letošnjim izborom zmagovalcev. S matra, da so zmagovalci preveč ekscesni: “ vse karte polagajo na provokacijo, za vsako ceno, kar ni dobro. Konec je, naj nam dragi Bog pomaga!” Na koncu pa vseeno dodaja, “Oni so računali na eksces, to je že mimo… Tako nekako, kot lansko leto Konstrakta. Tudi to je velik korak v nasprotno smer, glede na to, da na Eurosongu nismo dosegali dobrih rezultatov, to pa je nekaj povsem drugačnega.”

Pesem podpira tudi Severina, nekateri v njej vidijo teorije zarote

Podporo zmagi je izrazila tudi Severina , ki je na edinstven način na družbenih profilih delila pesem Mama ŠČ, potem pa še posnetek njenega velikega hita, Moja Štikla, ki je zdaj preimenovan v Moja ŠČikla. Nedavni nastop v Areni Varaždin je diva posvetila zmagi skupine Let 3. Mnogi so se spomnili, da so člani skupine Let 3 gostovali na snemanju za pesem Moja štikla, z njo se je Severina predstavila na Eurosoungu leta 2006.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Severina (@severina)

Med komentarji moramo vsekakor omeniti tudi tiste, ki namigujejo na razne teorije zarot, predvsem zarot zunajzemeljskih, satanskih sil …

»Ma, to je delo satana. Pesem morate poslušati od konca nazaj, da vam bo vse jasno. Ko so na kupu vse besede, ki jih najdemo v pesmi, jih seštejemo in dobimo število 666. To je resnica!!!!.«

»Satan je s svojimi štrenami zmešal nacijo, samo dragi Bog nam lahko še pomaga, ter vera v Boga!«

Reakcije tujih youtuberjev prav tako dežujejo: »Najbolj bizarna pesem v zgodovini te države!«, »Hrvaška na Eurosong končno pošilja nekaj norega!«, »Ta pesem predstavlja čas v katerem živimo«,  »Upam, da prilezejo do finala!«,  »Bravo Hrvaška! To je umetnost! EŠČ ŠČoatia 2024!!«

let 3

In kaj pravijo Let 3?

Let 3 nam kot odgovor na vse reakcije sporočajo: »Nismo pričakovali zmage, ker pa je zmaga že tu, načrtujemo, da bomo na posebej za to priložnost zgrajenem ekološkem traktorju obšli čimveč držav Evrope, ki sodelujejo na Eurosongu. Veseli smo, da se bomo lahko poigrali na grandioznem lučnem šovu na velikem evrovizijskem odru.«  Dodajajo še, da bo Evropa zagotovo videla njihove zadnjice. Žal kako drugače ne bo šlo …

O negativnih komentarjih pa pravijo: »kontradiktornosti in razpravljanja so za nas vedno dobrodošla. So katalizator sprememb v naših glavah, v glavah naroda. Verjamemo, da bo to pripomoglo, da ta svet postane boljši za vse nas. Zgražamo pa se nad tistimi, ki nas obtožujejo, da smo z našo akcijo nekoga užalili ali ponižali ali da bi se z našim delom naslajali nad žalostno ljudsko usodo. Mi enostavno nismo takšni ljudje, nismo takšni umetniki,« nam še sporočajo Let 3.

Dallas Records
 Renato Branđolica (HRT)

Sorodni članki

Back to top button