Zabava

Oktoberfest odpade zaradi koronavirusa

Letošnjo jesen zaradi omejitev v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ne bo Oktoberfesta, največje prireditve na svetu, povezane s pivom, ki v bavarsko prestolnico München letno privabi okoli šest milijonov obiskovalcev z vsega sveta.

Söder, ki bi moral v skladu s tradicijo na festivalu prvi srkniti pivo, je danes sporočil, da je prireditev odpovedana. “Boli, to je neverjetno žalostno,” je dejal na novinarski konferenci z münchenskim županom Dietrom Reiterjem. Oba sta izrazila upanje, da bo Oktoberfest potekal prihodnje leto.

Že 187. Oktoberfest bi moral potekati med 19. septembrom in 4. oktobrom.

Izpostavila sta tudi, da je tveganje poslabšanja pandemije novega koronavirusa posebej visoko zaradi velikega števila tujcev na festivalu, ki tvorijo okoli 30 odstotkov obiskovalcev.

Množice se zbirajo tako v šotorih, kjer se veselijo ob litrskih kozarcih piva, kot tudi pred šotori in po mestu, kar pomeni, da bi bilo težko zagotoviti spoštovanje najmanj 1,5-metrske razdalje, ki velja zaradi virusa.

Reiter je dejal, da je danes žalosten dan, saj bo zaradi odpovedi trpelo gospodarstvo regije, še posebej prizadeti pa bodo hoteli, restavracije in taksisti. Lani je festival prinesel okoli 1,23 milijarde evrov.

Oktoberfest je zaradi epidemije že bil odpovedan

To ni prvič, da je bil Oktoberfest odpovedan, a ga doslej niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga leta 1854 in 1873 med epidemijo kolere, v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja ter v času obeh svetovnih vojn.

Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button