Zabava

Avtmigeci: za smeh poskrbljeno tudi v kumrnih “pokarantenskih” časih

Po družbeno duhomornih časih karantene se Maribor končno spet prebuja. Zaradi še vedno veljavnih omejitev o zbiranju pa tudi družabno življenje še ni doseglo "predkoronskega" stanja. Proti temu se bori nadobudna skupina novih pa tudi že utečenih komikov, Avtmigeci. Z vsakim nastopom obljubljajo zabavo in smeh. Kaj se nam obeta tokrat in kdaj jih lahko znova poslušamo?

Nenavadna skupina ljudi z nenavadnim imenom – Avtmigeci. Pa vendar sta tako poimenovanje in druščina ter duh za njo štajerskemu občinstvu dobro znana. Stand up projekt, ki bo kmalu zaključil drugo polno sezono, združuje povsem nove pa tudi starejše in že utečene komike. Kaj jih združuje? Želja po tem, da nasmejijo občinstvo pred sabo.

Po domače: poligon za sprobavanje novih for

Kar v tujini imenujejo open mic, tukaj po domače ostaja kar sprobavanje novih for. Saj vsak, ki se ukvarja s stand up komedijo ve, da je nove šale potrebno nekje preizkusiti. In prav to so nastopi Avtmigecov. Brez dvoma lahko trdimo, da vedno drugačna “druščina” pod okriljem Davida Gorinška predstavlja enega izmed osrednjih stebrov mariborske stand up komedije. Pod eno streho namreč združuje lokalne in “tuje”, mlade in stare ter novince in stare mačke.

stand up, David Gorinšek, Blendor Sefaj, Tim Andrić, Kaja Grozina, Marko Žerjal, Gašper Bergant, Uroš Kuzman, Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, open mic, KGB, Rok Škrlep, Slabe šale
Avditorij Lutkovnega gledališča Maribor zagotavlja prijetno okolje, o vzdušju pa vse povedo izrazi poslušalcev.

Ti se zadnji dve leti pojavljajo na različnih lokacijah po mestu Maribor. Od teh so se zadnjih nekaj predstav najpogosteje pojavljali v Kulturno glasbenem brlogu (KGB), s toplejšim vremenom pa so se zdaj “preselili” v avditorij Lutkovnega gledališča Maribor. V mesecih pred izbruhom novega koronavirusa so nastopali enkrat mesečno, s tradicijo pa nadaljujejo tudi zdaj.

Kdo so Avtmigeci?

Avtmigec je lahko vsak, ki želi skozi stand up preizkusiti svoje spretnosti zabavanja ljudi. Poleg še nepoznanih obrazov, ki se na teh večerih stand up komedije preizkušajo prvič, so odre krasila že mnoga znana stand up imena. Kot Avtmigeci so na primer že nastopili mariborskim študentom dobro poznan Gašper Bergant, kralj slovenskih komičnih YouTube vsebin Marko Žerjal in Rok Škrlep, ki svoje nastope rad popestri s katero izmed avtorskih pesmi.

stand up, David Gorinšek, Blendor Sefaj, Tim Andrić, Kaja Grozina, Marko Žerjal, Gašper Bergant, Uroš Kuzman, Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, open mic, KGB, Rok Škrlep, Slabe šale
Tudi eden izmed najbolj znanih slovenskih komikov Gašper Bergant se včasih pridruži ekipi Avtmigecev.

Čeprav je koronavirus nekoliko otežil normalen potek dogodkov, pa so se komiki tudi takrat znašli na svoj način. Tako so začeli s projektom Slabe šale, na katerih se komiki v slabih šalah pomerjajo kar na daljavo.

Kje jih lahko vidiš prihodnjič?

Naslednji večer salv smeha in krohota, ki jih ti komiki zmeraj sprožijo, je oddaljen le nekaj dni. V avditoriju Lutkovnega gledališča bodo nastopili že prihodnji torek, 11. avgusta ob 20. uri. Zakaj je torkov večer vredno posvetiti obisku stand up predstave smo vprašali idejno vodjo in organizatorja Avtmigecov, Davida Gorinška: “Spet bo seveda zbrana super skupina komikov. Program bo povezoval Uroš Kuzman, ki ga slovensko občinstvo najbolje pozna po predstavi Profesor Kuzman mlajši, s katero je po državi nastopil že 150-krat, nastopala pa bosta Marko Žerjal, uspešen YouTuber in pisec vsebin za Jureta Godlerja in Kaja Grozina, ki se je večina verjetno najbolje spomni iz oddaje Ljubezen po domače.” Gorinšek dodaja še, da seveda ne bo manjkalo lokalnih komikov, ki bodo zastopali mariborske barve. To bodo domačemu občinstvu že dobro znani Blendor Sefaj, Tim Andrić in seveda “oče” projekta, David Gorinšek. Kot dodatna “poslastica” pa se bo tokrat predstavil tudi najmlajši slovenski komik – šteje le 15 let – Tjaš Esih.

stand up, David Gorinšek, Blendor Sefaj, Tim Andrić, Kaja Grozina, Marko Žerjal, Gašper Bergant, Uroš Kuzman, Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, open mic, KGB, Rok Škrlep, Slabe šale
Organizator David Gorinšek tudi za 11. avgust obljublja super večer s skupino super komikov.

Tudi v primeru slabega vremena prizorišče zagotavlja, da obiskovalci (razen v primeru histeričnega smeha) ne bodo mokri. Poleg torkovega dogodka pa Avtmigeci obljubljajo tudi večje projekte v jesensko-zimski sezoni, ki bodo kmalu tudi uradno napovedani. Vljudno vabljeni – fajn bo!

 

Sara VOCOVNIK
Luka HERNET

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button