Zdravje

Kako glasno je okoli tebe? Danes je mednarodni dan ozaveščanja o hrupu

Zadnjo sredo v aprilu vsako leto obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o hrupu. Hrup je neželen zvok, ki lahko pri preveliki izpostavljenosti pri ljudeh povzroči vznemirjenost, motnje spanja, poškodbe sluha ter poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni.

Zvoki iz okolja vzbujajo misli, čustva in spomine, vplivajo na razpoloženje ali vedenje, vplivajo na enostavnost komunikacije in udobje življenja. Življenje v mestih je povezano z intenzivnim prometom, ki je glavni vir hrupa, na katerega smo se navadili in se nam ne zdi več moteč. Kljub temu pa ta vztrajno vpliva na naš organizem. V zvočno sliko mesta se naložijo še zvoki industrije, prezračevalnih naprav, gostinskih lokalov in glasbenih prireditev, bolj ali manj glasni, bolj ali manj vsiljivi in moteči v različnih obdobjih dneva.

Hrup vpliva na naše zdravje

Hrup v okolju predstavlja nevarnost za naše zdravje, počutje in kakovost bivanja. Izpostavljenost izjemno glasnemu hrupu lahko povzroči stalno šumenje v ušesih in trajno poškoduje sluh. Hrup, ki morda ni dovolj glasen, da bi poškodoval naš sluh, je lahko moteč, nas vznemirja, povečuje raven stresa in tesnobe.

Kronični stres lahko s časom prispeva k pojavu srčno-žilnih obolenj kot so povišan krvni tlak, povečana pojavnost arterijske hipertenzije in mišičnega infarkta. Tesnoba, ki jo povzroča izpostavljenost glasnemu hrupu, lahko negativno vpliva na naš prebavni sistem. Hrup lahko vpliva na naše vedenje, nas jezi in povzroči agresijo. Spori zaradi hrupa, se lahko zato končajo s fizičnim nasiljem.

Hrup je za mnoge od nas razlog, da se ne zbujamo spočiti. Tudi zvoki, ki te ne prebudijo, lahko škodljivo vplivajo na kakovost spanja. Medtem ko nemirno spiš, speči možgani še naprej registrirajo in obdelujejo zvoke, kar vpliva na kakovost spanja. Pomisli, kako razdražljivo je lahko že preprosto kapljanje vode iz pipe sredi noči, kaj šele bolj vsiljivi zvoki.

Kaj lahko storiš sam?

  • Razišči zaščito sluha in na naslednji koncert s seboj vzemi čepke za ušesa.
  • Spodbujaj trenutke tišine, tako da izklopiš vse hrupne naprave in mirno prisluhneš okolju.
  • Zavzemaj se za zakonodajne spremembe za zmanjšanje hrupa v tvoji skupnosti.
  • Uvedi tihe prostore.
  • Uporabljaj naprave, ki povzročajo najmanj hrupa.
  • Svoje najdražje povabi na večerjo v restavracijo z najboljšo zvočno akustiko.
  • Previdno se odločaj pri izbiri svojega domovanja.

NIJZ
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button