Zdravje

Kako shujšati brez telovadbe – 10 trikov

Si vedel, da je fižol magična hrana, če želiš shujšati? Kaj pa, da je manj verjetno, da imaš težave z debelostjo, če imaš psa? Če bi rad shujšal kak kilogram, ampak se ne bi ravno zatekel k telovadbi, obstaja nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali.

Če bi rad izgubil nekaj kilogramov, ampak nisi rad telesno aktiven, se lahko obrneš k nekaj trikom, ki ti bodo pomagali shujšati. Mi jih bomo predstavili 10.

Ne obračaj se na dietne napitke

Če želiš shujšati in si zaradi tega preklopil na dietne pijače, vedi, da to ni rešitev. Dietne pijače lahko zaradi umetnih sladil redijo še bolj kot navadne. Zato si raje privošči kako sladko pijačo, nato pa preklopi na vodo.

Pojdi spat v temi

Raziskava iz leta 2019 je nakazala, da ljudje, ki spijo pri umetni svetlobi, bolj verjetno pridobijo na teži. To vključuje mobilne telefone, televizijo ali luč. Najverjetneje je razlog v tem, da umetne luči negativno vplivajo na telesni ritem.

Vsak dan jej fižol

Fižol je magična hrana, če želiš shujšati. Stročnice na splošno imajo malo maščob, ne vsebujejo holesterola in imajo veliko kalija, železa in magnezija. Sploh fižol pa je še poln vlaknin in beljakovin, zaradi česar si tudi dlje časa sit. Poleg fižola ti bo pomagalo tudi dnevno uživanje jabolk.

fižol, hrana, shujšal, pojesti, vrt, jej, shujšati
Če imaš psa, je velika verjetnost, da ga boš začel sprehajati, kar pomeni, da boš več časa preživel zunaj in se rekreiral.

Imej hišnega ljubljenčka

Sodeč po raziskavi iz leta 2013 so velike možnosti, da ljudje, ki imajo hišne ljubljenčke, nimajo težav z debelostjo. Sploh, če gre za pse, saj jih običajno redno sprehajajo. Hišni ljubljenčki pa znižujejo tudi stres in depresijo, ki lahko vodita v probleme z debelostjo.

Kupuj organsko hrano ali imej lasten vrt

Če imaš lasten vrt, imaš najbolj naravno in posledično zdravo hrano. Zato, če le imaš možnost, poskusi čim več hrane proizvesti sam. A tudi organska hrana naj ne bi vsebovala pesticidov. Nekateri pesticidi so namreč znani “endokrini motilci“, kar pomeni, da motijo metabolizem tvojega telesa tako, da posnemajo, blokirajo ali kako drugače posegajo v telesne naravne hormone. To lahko vodi v debelost ali diabetes.

Poskrbi za vseh kvalitetnih osem ur spanca

Premalo spanja vodi v nihanja hormonov, ki uravnavajo lakoto. Poleg tega te zna pomanjkanje spanja preveč utruditi, da bi se želel naslednji dan ukvarjati s telovadbo.

Ne preskoči zajtrka

Preskakovanje zajtrka ti ne bo pomagalo shujšati. Kot si gotovo že slišal, je zajtrk glavni obrok dneva, saj zjutraj potrebuješ največ energije. Zna se zgoditi tudi, da boš za kosilo pojedel preveč, če pred tem ne boš nič jedel. Vedno je pa bolje pojesti več manjših obrokov.

fižol, hrana, shujšal, pojesti, vrt, jej, shujšati
Tudi vino ti zna pomagati shujšati, če ga le ne spiješ preveč.

Jej v tišini

Če ješ pred televizijo ali delaš zraven kaj drugega, ne boš osredotočen na hrano in boš pojedel več, kot bi drugače. Če ješ v tišini, pa si bolj pozoren na to, kaj ješ in koliko poješ in zaradi tega ne boš pojedel preveč.

Spij kozarec rdečega vina

Dokazano je, da rdeče vino pripomore pri boljši prebavi. Pazi pa, da na dan ne spiješ več kot enega malega kozarca.

Večkrat skoči med rjuhe

Seks je dober način rekreacije, poleg tega več časa med rjuhami pomeni manj pred hladilnikom. Morda ne pokuri dosti kalorij, zagotovo pa jih pokuri dovolj. Zato se ne boj več časa rekreirati med rjuhami.

 

 DOSTOP.si / MK
 Unsplash

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button