IzobraževanjeZdravjeŽivljenjski slog

Kako spati, da se naspim? Spanje med izpitnim obdobjem

Spanje je lahko eden izmed ključnih dejavnikov pri pridobivanju boljših ocen. Nikar ne podcenjuj moči spanca in si brez slabe vesti privošči kvalitetno noč!!

V povprečju odrasli potrebujejo od sedem do devet ur spanja na noč, da so spočiti. Najstniki za počitek potrebujejo še nekoliko več – od osem do deset ur. Naša notranja telesna ura uravnava naš urnik spanja. Zelo pogosto se zgodi, da smo se študentje prisiljeni zbujati veliko prej, kot to želi naše telo. Premiki v našem spalnem urniku lahko povzročijo celo negativne učinke, kot sta slabo razpoloženje in slabša koncentracija, lahko pride celo do intenzivnejših občutkov tesnobe.

Kako spimo študentje?

Spanje je zelo zanimiva raziskovalna tema, ki zanima mnoge raziskovalce. Nemalo se jih specifično ukvarja celo s spanjem študentov. In kaj pravijo raziskave?

Več kot polovica študentov v tipičnem semestru spi manj kot sedem ur.

Med izpitnim obdobjem povprečen študent spi le še 6,36 ure na noč.

Pomanjkanje spanja poslabša kognitivno delovanje in razpoloženje ter poveča tveganje za depresijo, povečanje telesne mase ter možnost prometne nesreče zaradi utrujenosti.

Če se nam zdi, da šola in spanje ne gresta skupaj, je vse le še huje med izpitnim obdobjem. Ne samo, da v času izpitnega obdobja spimo (pre)malo, poslabša se še kvaliteta našega spanca.

Ker za učenje potrebujemo čim več energije, radi popijemo kakšno skodelico kave ali energijski napitek več kot običajno. Zaradi visoke vsebnosti kofeina v našem telesu, trpi tudi naš spanec. Ni pa samo kofein tisti, ki oslabi spanec. Nič kaj prijazno na nas ne vpliva niti močna svetloba računalnikov in pametnih telefonov. Takšno modro svetlobo naši možgani interpretirajo kot sončno svetlobo, ki nas ohranja budne in moti naš spalni ritem.

spanje, spanec, izpitno obodje
Kvaliteten spanec lahko odločilno vpliva na tvoje študijske rezultete!

Študenti in pomanjkanje spanca

Kadar nam spanca primanjkuje lahko občutimo naslednje simptome:

  • povečana raven stresa,
  • povečanje telesne mase,
  • zmanjšana atletska zmogljivost,
  • povečano tveganje za depresijo,
  • oslabljena kognitivna zmogljivost.

Slab spanec vpliva na naš spomin, ustvarjalnost in logično sklepanje. Z drugimi besedami: premalo spanja lahko poslabša vse spretnosti, ki jih potrebujemo za uspeh v izpitnem obdobju.

Boljši spanec = boljše ocene

Je lahko spanje skrivni odgovor za boljše rezultate na izpitih? Zagotovo! Študentje, ki spijo več imajo dokazano boljše zaključne ocene, kot tisti, ki spijo manj!

Številni študenti se namesto spanja odločijo za nočno učenje, saj menijo, da bi jim dodaten študij pomagal pri pridobitvi boljše ocene. Raziskave pa pravijo ravno nasprotno! Raje se pred izpitom kvalitetno naspi, kakor pa, da celo noč preživiš za zapiski in knjigami.

spanje, spanec, izpitno obdobje
Privošči si kvaliteten počitek brez slabe vesti. Pa lahko noč!

Še nekaj nasvetov, kako spati med izpitnim obdobjem

  • Kot odmor med učenjem si privošči popoldanski dremež.
  • Upoštevaj svoj redni urnik spanja.
  • Naj bo tvoje spalno okolje čim bolj hladno, temno in tiho.
  • Reci “lahko noč” svojemu telefonu.
  • V svoje telo ne vnašaj (preveč) kofeina.

Želimo ti, da si (kvaliteten) spanec privoščiš brez slabe vesti, saj boš le dobro spočit lahko opravljal vse študijske obveznosti, ki te še čakajo. Pa lahko noč!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button