Dostopov božič

Dostopov božič: Budimpešta čaka na raziskovanje in sladkanje

Budimpešta je mesto, ki ga je vredno obiskati v vsaki sezoni. Madžarska prestolnica, ki je (vsaj pred inflacijo) veljala za eno izmed cenejših, tudi v avdentnem času ponuja številne dogodivščine, ki jih ne gre zamuditi.

Budimpešta: mesto, ki se zdi pol sveta stran, čeprav vožnja do tja traja pičle tri ure. Advent jo vsako leto obarva v soju pravljičnih trgov, letos pa je Budimpešta znova pristala na Forbsovi lestvici kot evropsko mesto z najlepšim božičnim sejmom. Torej, izgovorov ni več. Pot pod noge.

Na kratko o mestu ?

Madžarska prestolnica, ki leži ob reki Donavi, se je prvič združila pod imenom Budimpešta leta 1873. Pred tem je bila razdeljena na dva karakterno različna dela, Budo in Pešto. Kot se za vsako evropsko prestolnico spodobi, se na hribu nad staro Budo razprostira grad, katerega pogled je prav tako usmerjen na največjo znamenitost mesta: parlamentarno palačo. Med številnimi cerkvami je slovita Bazilika svetega Štefana, ki tudi v adventu zasije v vsej svoji luči. Poleg številnih umetniških razstav si je mogoče ogledati tudi Hišo terorja, ki ponazarja številne grozote druge svetovne vojne. Za lahkoten obisk je ogleda vreden živalski vrt, za posladek pa znameniti donut kvadratne oblike.

Kako do tja? ?

Tako kot preostale sosednje prestolnice je tudi Budimpešta dostopna z avtomobilom. V kolikor pa tega nimaš, se ti ne da voziti ali pa se je bencin znova preveč podražil, ne skrbi. Flixbus in vlak skrbita za prevoze do vseh adventnih dogodivščin. Vlak vozi enkrat na dan, vožnja pa je precej dolga, zato ti v tem primeru priporočamo večdnevno potovanje. Flixbus je nekoliko hitrejši in vozi večkrat dnevno. Pri obeh pa se ti splača rezervirati sedež, saj se napolnita dokaj hitro in lahko na koncu ostaneš brez prevoza.

Kaj bo dogajalo? ✨

Glasbe, plesa, zabave in kulture tudi v Budimpešti ne bo manjkalo. Nastopile bodo številne glasbene skupine, ki bodo zajemale različne glasbene žanre – nekaj za vsakogar. Po trgih, predvsem pred Baziliko svetega Štefana, se bo trlo božičnih marketov, na katerih je mogoče kupiti vse, od volnenih kapic, kuhančka, do znamenitih madžarskih kurtošev.

Najlepši kotički in fotostopi ?

Že večkrat omenjena Bazilika svetega Štefana je gotovo prva destinacija za luštne fotke. Video mapping na stavbi namreč poskrbi, da je ta videti čarobno okrašena, market pred njo pa ustvari pravo božično vzdušje. V mestnem parku se bohoti grad Vajdahunyad, pred katerim pa se v adventu razprostira tudi drsališče. Torej, zabava in foto utrinek hkrati! Če pa si želiš prečudovitega razgleda na celotno adventno Budimpešto, pa se lahko povzpneš na grad in od tam zajameš čar, ki ga ponuja advent v madžarski prestolnici.

Marina BAJIĆ
Instagram

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button