Dostopov božič

Božična večerja z Dostopom: sladica za sladek zaključek

Vsak slavnostni obrok se mora končati s sladico. Takšno je pač pravilo: za sladico je vedno plac. Ker je božična večerja posebna priložnost, pa mora biti poseben tudi njen zaključek. Preveri nekaj predlogov za sladki konec božičnega obroka.

Predjed in glavna jed sta že splanirani do potankosti – preostane nam samo še izbira in priprava sladice. Lahko se odločiš za pripravo česa res slavnostnega, kot je kakšna torta, ali česa povsem preprostega. Odlično sladico lahko namreč pripraviš tudi v manj kot eni uri. Preveri nekaj predlogov za sladice, ki bodo navdušile.

Preprosto in hitro: sladice v kozarcu

Če si rad hiter in učinkovit, ti priporočamo, da pripraviš sladice v kozarcih. Lahko pripraviš kaj klasičnega, kot je panakota ali pa oblikuješ lastno kombinacijo različnih plasti, ki bodo krasile kozarec. V osnovi uporabi tri “nadstropja” nadevov, ki jih lahko poljubno razvrstiš:

  • osnova (natrgan biskvit ali zdrobljeni keksi – uporabiš lahko oreo, baby kekse, speculaas…, te pa za lepšo strukturo malce polij s stopljenim maslom)
  • krema (lahko skuhaš puding ali pripraviš instant desertno kremo. Sicer pa kombiniraj stepeno smetano, mascarpone, kislo smetano, sladkor, aromo vanilije… – odvisno od tega, kakšne so ostale sestavine)
  • sadje (sezoni primerno lahko pogreješ zmrznjene maline ali jagode, pripraviš jabolčno čežano…)

Naj bo meja nebo. Med plasti lahko uvrstiš na primer tudi karamelo, čokolado, nasekljane mandlje … Po vrhu pa sladico okrasi s smetano, (svežim ali pogretim) sadjem, mrvicami …

Božična večerja z Dostopom, večerja, slaščice, sladice, sladica, prazniki, praznična večerja, Leaneen, torta, torte, nadevane ladjice
Sladice v kozarcih so izredno preproste za pripravo, omogočajo pa nešteto možnih kombinacij.

Milijon in ena torta

Če želiš nekoliko bolj slavnostno sladico, speci torto. Na spletu te čaka nešteto receptov (preverjeno dobre in izvedljive na primer objavlja Leaneen). Malce pobrskaj po spletnih straneh in najdi torto, za katero meniš, da bo najbolj všeč krogu ljudi, ki jih gostiš.

Božična večerja z Dostopom, večerja, slaščice, sladice, sladica, prazniki, praznična večerja, Leaneen, torta, torte, nadevane ladjice
Na spletu najdeš ogromno receptov za torte, priprava pa ni tako zahtevna, kot morda deluje.

Pri pripravi torte pa ne pozabi, da je torta najboljša, če jo pripraviš dan prej – tako se bodo vsi okusi zlili v eno celoto, torta pa bo bolj sočna kot tik po svojem nastanku.

Ljubke nadevane ladjice

Nekoliko bolj preprosta, a zelo očarljiva opcija so nadevane ladjice. Kupi vnaprej pripravljene mini pekovske izdelke in jih napolni s kremo po izbiri. Lahko jo narediš doma ali kupiš pripravek, ki ga moraš samo še zmešati z mlekom. Ladjice okrasi še s sadjem, oreščki ali okraski za slaščice.

Božična večerja z Dostopom, večerja, slaščice, sladice, sladica, prazniki, praznična večerja, Leaneen, torta, torte, nadevane ladjice
Priprava nadevanih ladjic je zelo hitra, rezultat pa prava paša za oči.

Še nekaj drobnih idej

To je le nekaj izmed možnosti, ki kar kričijo “božična večerja”. Pripraviš lahko tudi jabolčni zavitek (ali zavitek s kakšnim drugim sadjem), ki je vedno velik hit, kakšno izrazito praznično sladico ali pa pripraviš čokoladni fondi s sadjem.

3, 4, zdaj – projekt božična večerja je v polnem teku

Tako. Božična večerja je zdaj načrtovana, potrebna pa je samo še izvedba. Uživaj v pripravljanju vseh delov večerje, vklopi božično glasbo, se zavrti po kuhinji in si zapomni, da da hrani največjo noto prav ljubezen, s katero je bila ta pripravljena. In brez skrbi, tvoje bližnje bo poleg ljubezni navdušil tudi dejanski okus vsega pripravljenega.

Premisli še o izbiri spremljajoče pijače, solate in dekoracije prazničnega pogrinjka, predvsem pa uživaj praznike. Vesel božič in dober tek!

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button