Dostopov božičŽivljenjski slog

Dostopov božič: Ohrani mirno glavo med prazničnim nakupovanjem

Te praznično nakupovanje živcira, ampak še nisi uspel nakupiti vseh daril, zato se pohajkovanju po trgovinah ne moreš izogniti? Najpomembnejše je, da ne pustiš, da te gneča spravi v slabo voljo. Vzemi si čas, uživaj v božični glasbi in bodi uvideven do ostalih.

V nakupovalnih središčih se je krizna sezona že začela. Vsem se nam mudi, da bi nakupili še zadnja božična darila in pred dvodnevnim zaprtjem trgovin še preostale praznične pripomočje. Ampak ne pusti, da te naglica in gneča spravita ob živce. Predstavljamo nekaj napotkov, kako lahko med prazničnim nakupovanjem ohraniš mirno glavo.

Vzemi si čas

Praznično nakupovanje naj ne bo nagel opravek, raje ga že vnaprej načrtuj in si pripravi seznam, kaj vse potrebuješ. Obiske trgovin načrtuj takrat, ko veš, da imaš čas. Tako se prepričaš, da med hitenjem ne boš ničesar pozabil in se moral v trgovino vračati. Če moraš obiskati več trgovin na različnih lokacijah, si lahko pripraviš tudi načrt, v kakšnem vrstnem redu jih boš obiskal, da boš prihranil pot in ne boš “skakal” po vsem Mariboru.

gneča, živci, trgovine, nakupovalna središča, gneča v trgovinah, praznična gneča, europark, qlandia, darila, božič, prazniki, dostopov božič, pozitiven odnos, nasmeh, nalezljiv nasmeh, prepir, blagajna, blagajničarke, nakupovalni voziček, nakupovalni vozički,
Mariborsko praznično nakupovanje pogosto pomeni izlet v Europark.

Ohrani pozitiven odnos

Imaš veliko dela na faksu, morda še kak kolokvij pred počitnicami in milijon drugih skrbi? Ne glede na to, v kako velikem stresu si, se ne znašaj nad drugimi nakupovalci ali trgovci, samo zato, ker te gneča spravlja ob zadnje živce. Pomembno je, da ohraniš pozitiven odnos. Če boš nasmejan, raziskave dokazujejo, da je večja verjetnost, da se ti bo ta pozitivnost vrnila. Že trgovci so običajno prijetnejši do kupcev, ki so do njih spoštljivi. Če boš pa sam negativen, se boš spravil samo še v slabšo voljo. Ne kvari si praznikov brez pravega razloga.

Če se nekdo kljub tvoji nalezljivi dobri volji “spravi nate” in zaradi majhnega problema začne prepir, sploh na blagajni, pa ohrani mirne živce. Poskusi jih ignorirati, ko pa to ni mogoče, pa imej v mislih, da jih verjetno ne boš nikoli več srečal, zato niso vredni tvoje dobre volje.

gneča, živci, trgovine, nakupovalna središča, gneča v trgovinah, praznična gneča, europark, qlandia, darila, božič, prazniki, dostopov božič, pozitiven odnos, nasmeh, nalezljiv nasmeh, prepir, blagajna, blagajničarke, nakupovalni voziček, nakupovalni vozički,
V Mariboru je te dni živahno tudi na ulicah, saj se večini mudi po nakupih.

Drži se osnovnih pravil lepega obnašanja

Ne spravljaj drugih ljudi v slabo voljo s tem, ko se poskušaš vriniti na začetek vrste. Tudi, če imaš v roki samo pet stvari, vsi drugi pred teboj pa polne vozičke. Res se spodobi, da bi te spustili naprej, ampak tega niso dolžni. Raje, kot da nergaš, počakaj in ta čas izkoristi in preveri, kaj je novega na socialnih omrežjih. Vedno si vzemi košarico ali voziček, tudi, če si prepričan, da ne boš kupil veliko, saj boš tako poskrbel, da ne boš celo večnost čakal s polnimi rokami. V primeru, da imaš ti poln voziček, pa lahko seveda pokažeš, da si prijaznejši od večine in naprej spustiš osebo z le nekaj predmeti.

V gneči pazi tudi, kako voziš nakupovalni voziček. V trgovinah naj bi veljala podobna pravila kot na cesti: če si počasen, vozi po desnem pasu in pusti, da te tisti, ki se jim mudi, prehitevajo po levem. Prav tako se ne ustavljaj naglo, saj te v nakupovalnem središču lahko takoj nekdo “nabaše”. Vozička ne puščaj predaleč od sebe, če ga nekje parkiraš, pa naj bo spet na desnem pasu, ne na levem in definitivno ne na sredini. Nakupovalnega vozička tudi nikoli ne pusti sredi parkirišča.

 

Mojca KUPČIČ
Pixabay, Mojca KUPČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button