Izobraževanje

Z DOS in DSM smo se pogovarjali o tegobah mladih

"DOS na poti" je projekt Dijaške organizacije Slovenije (DOS), v okviru katerega potekajo različne razprave z dijaki. Okrogle mize potekajo po celotni Sloveniji, tokrat je bila na vrsti Podravska regija v organizaciji Dijaške skupnosti Maribor (DSM).

DOS in DSM sta v Vetrinjskem dvoru priredili okroglo mizo, kjer je beseda tekla o problematiki mladih. Gre za dogodek “DOS na poti“, ki poteka po celotni Sloveniji in tako poskrbi, da se sliši glas vseh slovenskih dijakov. DOS na poti: Podravska je v potekal v organizaciji DSM, ki je dogodek tudi financirala, sodelovala je pa tudi Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM).

Gre za pomemben projekt za dijake, saj lahko na tovrstnih okroglih mizah spregovorijo o vsakodnevnih težavah. Celotna ideja dogodka je prepoznati problematiko, s katero se soočajo mladi, jo skupaj pokomentirati in najti rešitve. Zato so vsakokrat vabljeni vsi dijaki in osnovnošolci, za katere so poskrbljena tudi opravičila za izostanek od pouka.

Koliko dijakov se je samih odločilo za izbrano srednjo šolo?

Za okroglo mizo so se pogovarjali dijaki, štiri gostje in povezovalec pogovora Gašper Cvetič, vodja DSM. O svojih ali splošnih dijaških težavah je lahko spregovoril vsak dijak, organizatorji pa so poskrbeli, da so se dogodka udeležili gostje, ki so jim lahko pomagali s svojimi izkušnjami.

Kakšne so trenutne tegobe mladih? Sodeč po mnenjih zbranih dijakov predvsem usmerjanje staršev in učiteljev za izbiro srednjih šol. Veliko dijakov ima občutek, da učitelji vse z dobrimi ocenami potiskajo na gimnazije in ti nimajo prave izbire. V srednji šoli pa imajo občutek, kot da ne morejo imeti svojega življenja, saj profesorji mislijo, da obstajajo samo za srednjo šolo. Prav tako jih ima veliko občutek, da se učijo samo za teste in dobre ocene, za življenje pa se ne naučijo nič koristnega.

| Sproščenega dialoga so se udeležili različni gosti, ki so svetovali dijakom.
dos, dijaška organizacija slovenije, dijaki, dijaška skupnost maribor, dsm, šoum, vetrinjski dvor, gašper cvetič, luka lubi, urad za kulturo in mladino maribor, petra greiner, zavod 13, vida tement, poštna štiri-levino, kiara haas, nomi hrast, dijakom svetovali, svetovanje za dijakom| Vsak dijak je imel možnost podati svoje mnenje.
dos, dijaška organizacija slovenije, dijaki, dijaška skupnost maribor, dsm, šoum, vetrinjski dvor, gašper cvetič, luka lubi, urad za kulturo in mladino maribor, petra greiner, zavod 13, vida tement, poštna štiri-levino, kiara haas, nomi hrast, dijakom svetovali, svetovanje za dijakom | Luka Lubi je dijakom predstavil tudi lokalni program za mlade Mestne občine Maribor.

  Za okroglo mizo tudi pet gostov, ki so dijakom svetovali

  Prvi gost je bil Luka Lubi, predstavnik Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor. Predstavil je projekte, ki jih imajo za mlade, prisluhnil prisotnim dijakom in dodal, da bodo prihodnje projekte prilagodil tudi glede na slišano.

  Sproščenemu dialogu se je pridružila tudi Petra Greiner, direktorica Zavoda 13 in ena izmed največjih podpornikov DSM. Kot “mama treh zelo različnih otrok” je dijakom povedala o svojih izkušnjah. O izkušnjah kot delodajalka, ki zaposluje študente in dijake je spregovorila tudi Vida Tement, lastnica vinskega bara Poštna štiri – LeVino.

  Dijakom sta nasvete podali tudi mlajši Kiara Haas in Nomi Hrast. Kiara je članica DSM in DOS, Nomi pa nekdanja vodja DSM. Dijakom je med drugim svetovala, naj ne počnejo vsega po liniji najmanjšega odpora, ampak naj vsepovsod najdejo nekaj, kar jih vsaj malo veseli. Ob koncu so dijaki razpravljali še o tem, kaj bi se dalo spremeniti na bolje, sledila je še pogostitev.

   

  Mojca KUPČIČ
  Mojca KUPČIČ

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button