Izobraževanje

Državni zbor bo o predlogu ZUPŠ-1 odločal na prihodnji seji

DZ je na včerajšnji izredni seji (11. marca 2022) opravil drugo obravnavo predloga zakona za urejanje položaja študentov. Poslanci so odločali o vloženih dopolnilih koalicije in opozicije ter jih tudi sprejeli. O zakonu pa bodo dokončno odločali na naslednji seji. Zakon sicer naslavlja številne težave, s katerimi se soočajo študentje pri študiju.

Zaradi preglednosti so sprejeli dopolnila

Potem ko je predlog zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1) oblikovala Študentska organizacija Slovenije, so ga v zakonodajni postopek vložili v poslanskih skupinah nepovezanih poslancev, LMŠ, SD, SAB in SNS s prvopodpisanim Igorjem Zorčičem.

Poudaril je, da so študentje pomembna družbena skupina, zato je prav, da se kot zakonodajalec odgovorno odzovejo na njihove pozive ter izboljšajo njihov položaj. Sam verjame v ugoden razplet predlaganih sprememb.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec je poudaril, da je bilo na matičnem delovnem telesu izpostavljeno, kako zakon posega v osem drugih zakonov in zaradi tega lahko povzroči določeno nepreglednost. Po sprejetih dopolnilih na odboru je zakon po njegovi oceni v takšni obliki, da ga lahko vlada podpre.

Kaj so o ZUPŠ-1 povedali poslanci?

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v Konkretno po besedah poslanke Mojce Žnidarič ocenili, da je zakon dober. Ob ključnih rešitev je izpostavila spremembe pri državnih štipendijah, pri čemer ne gre zgolj za dvig teh, temveč tudi za dva nova dohodkovna razreda.

Tudi v SNS bodo predlog zakona po besedah Dušana Šiška podprli, ker so prepričani, da se bo z njim vsaj deloma odpravila škoda, ki so jo študentje občutili v času epidemije covida-19.

“Ker predlagane rešitve ne nosijo političnega ali kakršne koli drugega predznaka oziroma nosijo predznak mladih, ki so pomemben člen naše družbe, bomo zakon v poslanski skupini nepovezanih poslancev podprli,” je dejal Jurij Lep.

Poslanka SDS Mojca Škrinjar je poudarila, da je treba sistemsko urediti plačilo materialnih stroškov, ne le za študente, ampak tudi za vse druge ravni izobraževanja. Če bodo koalicijska dopolnila sprejeta, bodo zakon, kot pravi, podprli.

V LMŠ bodo po navedbah Aljaža Kovačiča zakon podprli, ker so ga pisali mladi, ki so tudi v tej krizi prenašali največje breme. Ob tem je spomnil, da sta Zujf in aktualna kriza najbolj prizadela prav študente.

Da aktualna vlada v času epidemije ni imela posluha za mlade in njihove težave, temveč jih pustila na cedilu, je izpostavil tudi poslanec SD Gregor Židan. Zato bodo podprli zakon, ki bo močno izboljšal socialni položaj študentov.

Poslanko SAB Maša Kociper žalosti, da ni bil sprejet predlog o brezplačni uporabi javnega potniškega prometa dijakom in študentom, a je prepričana, da je treba študentom pomagati z vzpostavitvijo dobrih pogojev za študij.

Sprejeli so dopolnila, o zakonu pa bodo odločali na prihodnji seji

Poslanci so se odločali o dopolnilih, ki so jih vložili koalicijski in opozicijski poslanci. Vse, razen enega, so sprejeli, med drugim tudi, da se zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev prične uporabljati za priznanje pravice do otroškega dodatka, državne štipendije in znižanega plačila vrtca od 1. junija dalje, in ne od 1. aprila, kot je bilo sprva predvidno.

DZ bo tretjo obravnavo predloga ZUPŠ-1 opravil na naslednji seji.

STA
Državni zbor RS

Sorodni članki

Back to top button