Izobraževanje

ZUPŠ-1: kaj prinašajo novosti Zakona za urejanje položaja študentov?

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je pripravila vrsto predlogov sprememb obstoječega Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ). Predlogi se dotikajo praktično vseh sfer študentskega življenja.

Po oceni ŠOS se socialni položaj študentov v zadnjih letih naglo slabša, študentsko problematiko pa je še dodatno poslabšala epidemija COVID-19 in (nezadostni) ukrepi za študente.

Močno se je poslabšalo duševno stanje mladih, z drastičnim upadom ponudbe študentskega dela pa je začelo prihajati tudi do vse večjih izpadov študentskih prihodkov. Težave pa se seveda niso začele preko noči, temveč se trend poslabšanja položaja študentov dogaja že več kot desetletje.

ŠOS opozarja na mnoge aktualne probleme študentov: manjše število podeljenih štipendij, nižja povprečna višina štipendij, problemi pri najemanju stanovanj, povečevanje vpisnih stroškov in drugih skritih stroškov študija …

Zaradi vse težjega dostopa do visokošolske izobrazbe je ŠOS pripravil predloge sprememb obstoječega Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ), ZUPŠ-1. Predloge sprememb predstavljajo pod sloganom Kaj pa mi?

Paket sistemskih sprememb se dotika praktično vseh področij študentskega življenja: štipendiranja, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, subvencionirane študentske prehrane, bivanja, višjega in visokega šolstva ter študentskega dela.

V zakonu predlagane spremembe so v ospredju namenjene mladim, da jim ponovno približajo študij. Po drugi strani pa bi s pomočjo sistemskih predlaganih sprememb z vidika zaposlitvenega potenciala Slovenija postala bolj kompetenčna.

Študentska organizacija Slovenije, študenti, ŠOS, štipendiranje, zdravstveno varstvo, zdravstveno zavarovanje, subvencionirana študentska prehrana, bivanje, višje šolstvo, šolstvo, ZUPŠ, visoko šolstvo, študentsko delo
ŠOS se sprašuje: “kaj pa mi?”

Ob vložitvi si je (zdaj že bivši) predsednik ŠOS, Andrej Pirjevec, prizadeval za sprejem ZUPŠ-1 s podporo tako koalicijskih kot tudi opozicijskih strank Državnega zbora. Gre za neideološki zakon, ki, kot rečeno, naslavlja potrebo po večanju izobraževalnega potenciala v državi.

Na novinarski konferenci so predloge zakona podprle tudi LMŠ, SD in SAB

Na novinarski konferenci, ki sta jo sklicala prvopodpisani predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, Igor Zorčič in predsednica ŠOS Marike Grubar, je Zorčič izpostavil najpomembnejše spremembe, ki jih naslavlja predlog. Ob tem je tudi opozoril, da slovenski študentje nadpovprečno slabo ocenjujejo svoj finančni položaj. “Po raziskavi Euroštudent VI se kar 38 odstotkov študentov srečuje z resnimi finančnimi težavami. Državne štipendije so v povprečju za 300 evrov nižje od povprečnih stroškov študenta,” je poudaril Zorčič.

Zakon so podprle tudi poslanske skupine. LMŠ, SD in SAB pričakujejo, da bo zakon v na glasovanju v DZ dobil podporo. Marko Koprivc iz SD je spomnil, da je vlada v času epidemije pozabila na študente, v LMŠ pa menijo, da je zakon dober, ker problematiko študentov sistemsko rešuje na dolgi rok.

“Pričakujemo, da bodo v vseh poslanskih skupinah podprli zakonske spremembe in tako vsaj deloma popravili škodo, ki so jo študentje utrpeli v času epidemije, ko so bili večkrat spregledani in pozabljeni,” je še poudarila novoizvoljena predsednica ŠOS Marike Grubar.

Kaj pa to za študente pomeni v praksi?

Zakon ZUPŠ-1, ki naslavlja sistemske pomanjkljivosti, je bil vložen s prvopodpisanim predsednikom DZ RS, Igorjem Zorčičem. O njegovem sprejetju se bo odločalo na glasovanju v DZ 11. marca 2022. Če bo zakon sprejet, bi spremembe pričele veljati že letos.

Več o podrobnostih predlaganih sprememb ZUPŠ-1 in procesu sprejemanja boš v prihodnjih tednih lahko izvedel na portalu Dostop.si.

Sara VOCOVNIK, STA
ŠOS

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button