Zdravje

Kje je meja, ko začne alkohol na možganih puščati negativne posledice?

Da pretirano uživanje alkohola ni zaželeno, vemo vsi. Kje pa je meja tedenske količine zaužitega alkohola, ko začne ta negativno vplivati na naše možgane?

Tudi zmerno pitje je povezano s kognitivnim upadom

Da si ob koncu dneva nalijemo kozarec vina, se nam morda zdi neškodljivo, a najnovejše raziskave tudi to povezujejo s spreminjanjem naših možganov. V nedavno objavljeni raziskavi so analizirali 21 tisoč ljudi in njihovo uživanje alkohola. Pri tistih, ki so na teden zaužili več kot sedem enot alkohola, so v možganih zasledili višje ravni železa. Te so bile opažene v delih možganov, ki so povezani s slabšanjem kognitivnih funkcij.

Kako železo vpliva na možgane?

Višje ravni železa na možgane vplivajo negativno in celo povečujejo tveganje za nastanek nevroloških bolezni. Čeprav ni povsem jasno, ali je železo primarni vzrok za upad kognitivnih sposobnosti, je močno povezano z razvojem bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

uživanje alkohola, vplivi alkohola, možgani, pitje, železo, zdravje
Višje ravni železa so povezane tudi s počasnejšimi reakcijskimi časi.

Odnos med presnovo železa in zaužitim alkoholom raziskovalci preučujejo že leta. Alkohol in železo sta povezana s poškodbami jeter, precejšnjo preobremenitev telesa z železom pa povzroča že pitje do dveh pijač na dan.

Uživanje alkohola vpliva tudi na druge vidike zdravja

Višja raven železa pa ni edina stvar, ki bi te morala skrbeti ob pitju alkohola. Čeprav prehranske smernice v osnovi pravijo, da je “zmerno” pitje alkohola (do dve pijači na dan za moške ali ena pijača na dan za ženske) dobro za tvoje zdravje, druge raziskave temu priporočilu nasprotujejo.

Seveda lahko npr. rdeče vino koristi zdravju, saj vsebuje antioksidante, ki pomagajo zmanjšati vnetja in celo koristijo zdravju srca, redna navada pitja pa lahko na zdravje vpliva na drugačne načine.

uživanje alkohola, vplivi alkohola, možgani, pitje, železo, zdravje
Alkohol slabo vpliva na več področij našega zdravja.

Za začetek, čeprav se morda zdi, da ti alkohol pomaga zaspati, ima pitje dejansko nasprotni učinek. Ker se telo ukvarja s presnovo alkohola, so ob tem prekinjeni naravni cikli spanja in posledično se zniža kakovost spanca. Zato se naslednji dan počutiš izčrpano. In to v osnovi s kakršnokoli količino popitega alkohola.

Alkohol lahko škoduje tudi duševnemu zdravju, saj vpliva na več nevroloških delovanj v možganih. In čeprav alkohol v trenutku pričara prijetne občutke, zloraba vodi v tesnobo, razdražljivost in depresijo.

In še verjetno najbolj splošno znano: prekomerno pitje alkohola lahko povzroči poškodbe želodca in jeter. Alkohol povzroča vnetje okoli želodčne sluznice in jeter. To ne povzroča le neprijetnih bolečin v trebuhu, ampak lahko vodi tudi do resnejših poškodb, kot so razjede in bolezni jeter.

Kako se odločiti za bolj zdravo pitje?

Čeprav osnovne smernice priporočajo “zmerne” količine alkohola, ni zmanjšanje zaužitega alkohola nikoli slaba ideja. Količino se odloči omejiti pod priporočene vrednosti in tako poskrbi za boljšo kakovost spanja, izboljšanje duševnega zdravja in manjše tveganje za mnoge bolezni.

Seveda pa ti preostane tudi popolna opustitev alkohola. Kdo pa še pravi, da bi morali vsi piti?

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button