Zdravje

Za zdrave možgane več seksa

Kaj vse potrebuješ, da možgani ostanejo v formi?

Velikokrat skrbimo le za mišice, ki so vizualno privlačne, nikoli pa ne pomislimo na možgane, ki jih moramo vzdrževati enako dobro kot preostale mišice.

Zelo enostavno je poskrbeti za napet biceps ali kvadriceps, saj lahko čez čas opaziš vidne spremembe v velikosti mišice. Kako pa potem poskrbiš za »napete« oz. zdrave možgane, ki jih ne moreš oceniti po velikosti in strukturi? Posledice bodo kmalu vidne v luknjastem spominu, nepopolni orientaciji, zmedenosti in prehitrih čustvenih odzivih. Možgani seveda ne spadajo v družino mišic, kljub temu pa se na pozitivne in negativne učinke odzivajo podobno. Če nekaj dobrega delamo redno, bomo izboljšali svoje miselno delovanje, če pa nečesa ne počnemo, bo »moč« naših možganov upadla.

Da boš svoje možgane ohranil v formi, se drži spodnjih nasvetov.

 

Dovolj spanca

Sredi 20. stoletja so ljudje spali devet ur na dan, v 70-ih letih prejšnjega stoletja okoli sedem ur in pol, danes pa skoraj tretjina Američanov spi manj kot sedem ur na noč. Nevrolog in specialist za spanje W. Christoper Winter pravi, da se lahko naše kognitivne sposobnosti ob nezadostni količini spanca zmanjšajo do te mere, da imamo težave z razlago neverbalnih znakov, konteksta, težave s koncentracijo, urejanjem podatkov v mislih …

 

Kofein (v zmernih dozah)

Kavna zrna na kavnih zrnih
V zmernih količinah je kofein odličen za prebujanje in fokusiranje.

Winter pravi, da lahko kofein pomaga pri koncentraciji, spominu in iskanju podatkov po spominu. Raziskava iz leta 2012 celo pravi, da 200 mg kofeina izboljša govorne sposobnosti odraslega človeka, izboljša hitrost in natančnost.

 

Nič alkohola

Raziskava, ki je bila objavljena v British Medical Journal in je opazovala 500 odraslih skozi 30 let pravi, da imajo ljudje, ki popijejo med 15 in 20 pijač na teden, trikrat večjo možnost, da bodo imeli težave s spominom in prostorsko orientacijo.

 

Izogni se Googlu

Google logotip na tablici
Ker smo navajeni, da imamo svetovno zalogo informacij na dosegu roke, smo začeli zanemarjati možgane.

V dobi pred mobilnimi telefoni so si ljudje telefonske številke, dejstva in zabavne domisli enostavno zapomnili. Pri tem so pridno uporabljali svoje možgane, ki so shranjevali podatke iz telefonskega imenika. Danes imaš vse informacije na dosegu palca in kazalca, ki »scrolla« po News Feedu, zato se tvoje spominske kapacitete lahko zmanjšajo.

 

Več seksaj

Čeprav se zdi precej neverjetno, pa so raziskave pokazale povezavo med pogostostjo seksa in spominom. Ljudje, ki so trdili, da seksajo dnevno, so teste pisali bolje in dosegli boljše rezultate, kot tisti, ki so se posteljnim aktivnostim predajali preredko. Druga študija je zajela samo ženske in ugotovila, da so se tiste, ki so pogosteje seksale, lažje spomnile abstraktnih besed na testu spomina.

 

 DOSTOP.si / UK 
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button