Zdravje

Suhi januar ali zakaj je januar tokrat res smiselno preživeti brez alkohola

Že tako nespodbudne količine popitega alkohola so se glede na raziskave v času pandemije samo še zvišale. Skoraj vsak četrti odrasli naj bi pil, da lažje obvlada stres. Preveri nekaj (izjemno pomembnih) razlogov, zakaj je leto 2022 popoln čas, da res preizkusiš suhi januar.

Mnogo novoletnih zaobljub se konča hitro in klavrno, saj so nerealne ali preobširne. Temu pa s premišljeno “zaobljubo” seveda ne rabi biti tako. Leto 2022 zato začni z razmišljanjem o svojih pivskih navadah in obvladljivih ukrepih za njihovo izboljšanje. Preveri, kako si v novem letu uspešno odpočiti od pitja in katere so zdravstvene koristi, ki jih prinaša mesec dni brez alkohola.

Kaj je suhi januar?

31-dnevni izziv, imenovan suhi januar, je zasnovan tako, da pomaga ljudem, ki se želijo razstrupiti po alkohola polnem decembru in oceniti svoje pivske navade.

Katere so prednosti enomesečne opustitve alkohola?

Da prekomerno pitje negativno vpliva na naše telo, ni več nobena skrivnost. Povzroča lahko težave z visokim krvnim tlakom, motnje razpoloženja in celo veča tveganje za raka. Medtem ko opuščanje alkohola za samo mesec dni ne more narediti čudežev, pa raziskave kažejo, da so posledice dobro vidne tudi po samo tridesetih dneh.

Že v obdobju enega meseca se zmanjša količina maščobe v jetrih, znižata se holesterol in krvni sladkor, alkoholna abstinenca pa pomaga tudi pri izgubi teže. Prav tako se izboljša spanec, ki ga uživanje alkohola sicer moti. Uravnavanje spalnega ritma pa je za naše zdravje ključnega pomena, saj vpliva na skoraj vse telesne procese – od presnove do spolnega nagona.

Januar, alkohol, 2022, december, pivske navade, pitje, spanec, abstinenca
Prekomerno uživanje alkohola onemogoča normalno delovanje biološke ure.

Prav tako je suhi januar smiseln iz vidika, da se začnemo zavedati svojih pivskih navad in ugotovimo, če je alkohol grda razvada, h kateri se zatekamo iz napačnih razlogov. In da sploh ne govorimo o izgubi teže. Samo s tem, ko se odpovemo enemu kozarcu vina na dan, lahko na koncu meseca opazimo padec telesne teže.

Alkohol na kratki rok morda res zagotavlja občutke sreče, v resnici pa vodi v jezo, agresijo, depresijo in tesnobo.

Kaj je potrebno vedeti pred začetkom?

Suhi januar ni nikakršna zabava. Pri tistih, ki so od alkohola psihično ali fizično že odvisni, lahko prihaja tudi do odtegnitvenih simptomov – npr. tesnobe, slabšega spanca … Po drugi strani pa posamezniki, ki običajno pijejo manj, izboljšave opazijo že na začetku suhega januarja.

Januar, alkohol, 2022, december, pivske navade, pitje, spanec, abstinenca
Ko uživanje alkohola postane klic v sili, je skrajni čas za ukrepanje.

Kako uspešno speljati suhi januar?

Cel mesec brez alkohola je lahko na prvi pogled malce strašljiv, a ti lahko pri doseganju zadanega cilja pomaga naslednjih nekaj nasvetov:

  1. Pripravi si konkreten načrt, ki naj bo tudi realen.
  2. Beleži napredek in morebitne spodrsljaje po poti.
  3. Bodi pozoren na svoje občutke in na morebitna izboljšanja psihičnega in fizičnega počutja.
  4. Svoj cilj deli z bližnjimi, ki ti bodo nato lahko nudili podporo.
  5. Ne obupaj, če ti spodleti. Če si pivske navade gojil leta in leta, se moraš zavedati, da celotnega odnosa z alkoholom verjetno ne boš spremenil v prvem tednu.
  6. Če ti abstinenca povzroča velike težave, poišči pomoč – pa naj bo to pogovor z bližnjo osebo ali strokovnjakom.
  7. Ko (in če) spet začneš piti, ne pozabi na smernice pitja alkohola v varnih količinah. To pomeni eno enoto alkohola na dan za ženske in dve za moške.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button