Zdravje

V ZDA prepoved elektronskih cigaret Juul zaradi vejpanja med mladimi

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek presenetljivo zavrnila dovoljenje za nadaljnjo prodajo elektronskih cigaret podjetja Juul in ukazala popolno odstranitev izdelkov iz prodaje. V FDA namreč Juul krivijo za povečanje priljubljenosti vejpanja med mladimi.

V skladu s smernicami FDA morajo produkti zmanjšati verjetnost kajenja med odraslimi in ne smejo spodbujati vejpanja med mladimi ali povečevati odvisnosti od nikotina. Prav za priljubljenost vejpanja med mladimi FDA krivi tudi elektronske cigarete Juul.

Juul je prišel na trg s svojo napravo za vejpanje podobno USB ključku leta 2015 in je uvodoma ponujal različne sadne okuse, kar je pritegnilo mlade. FDA je leta 2020 prepovedala elektronske cigarete z okusom po sadju, vendar dovolila prodajo tistih z okusom po tobaku in mentolu dokler ne dokonča obravnave prošenj podjetij.

Juul je pred dvema letoma oddal ustrezno prijavo, FDA pa se je sedaj odločila, da izda prepoved prodaje. Leta 2018 so podatki kazali na rastočo priljubljenost vejpanja med mladimi, leto pozneje pa je Juul prenehal oglaševati svoje izdelke. Podjetje je lani ustvarilo 1,2 milijarde evrov prihodkov.

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je ugotovil, da vejpanje med mladimi po prepovedi elektronskih cigaret z okusi pada. Lani je tako vejpalo 7,6 odstotka srednješolcev, leta 2019 pa je vejpal vsak peti dijak.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button