Zdravje

Gospodarstvo in zdravstvo opozarjata, da si Slovenija še enega zapiranja države ne more privoščiti

Ponovnega zapiranja države zaradi novega koronavirusa si gospodarstvo ne more privoščiti, ne v Sloveniji ne v Evropi, je na novinarski konferenci o ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19 v gospodarstvu povedala generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Zato je po njenem nujno, da vsi skupaj iščemo rešitve in delujemo preventivno.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je danes poudarila, da mora ena glavnih prioritet postati ta, da “ne hodimo v službo bolni. To je odgovorno do nas in drugih”.

Direktor NIJZ Milan Krek je ob tem poudaril, da so preventivni ukrepi tako v gospodarstvu kot tudi v vsakdanjem življenju “naša nova realnost. Brez tega ni mogoče gnati gospodarstva naprej in zmanjšati škode,” je opomnil.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič pa je izpostavila, da morajo delodajalci skupaj s strokovnjaki medicine dela in varnosti pri delu revidirajo hišne ocene tveganja in vključiti tudi novi koronavirus. “Treba je določiti ukrepe, ki preprečujejo širjenje okužbe, in omogočajo, da bi se delavci na delovnem mestu počutili varne,” je dejala Ribičeva.

V Sloveniji je zaposlenih več kot 800.000 ljudi, ki v delovnih okoljih preživijo vsaj osem ur. Ravno zato lahko pri njih do okužbe pride še lažje kot sicer. Bliža se tudi zima, ki prenos okužb še pospeši. Tako je danes opozorila predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Metoda Dodič Fikfak.

Večjih izbruhov okužb v podjetjih ni bilo

Študije po prvem valu epidemije so po besedah Dodič Fikfakove pokazale, da so prizadeti predvsem proizvodnja, industrija gradbeništva in trgovine. Pri tem do okužb prihaja tudi preko predmeta, ki ga obdeluje več delavcev. Pokazale so tudi, da več kot 10 odstotkov delavcev, ki so se po prvem valu vrnili na delo, trpi za posttravmatsko stresno motnjo. Ta pa se ni pojavila tam, kjer so imeli dobro organizirano preventivo in kjer so pri tem sodelovati tudi delavci. Zato je po njenem pomembno, da v podjetjih poskrbijo za primerne preventivne ukrepe. Pomembno je tudi, da pri njih sodelujejo delavci, ki morajo tudi razumeti, kako se morajo obnašati.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je povedala, da v prvem valu epidemije zaradi dobrega preventivnega dela, v nobenem od podjetij ni prišlo do večjega izbruha okužbe. Pri tem je pohvalila tako državne inštitucije kot podjetja in zaposlene. Za morebitni drugi val pričakujejo, da bo treba ukrepe izvajati še naprej. Hkrati pa tudi upajo, da bodo ti taki, da bodo v čim manjši meri ovirali delo in življenje.

Tudi predsednik OZS Branko Meh je opozori, da se gospodarstvu obeta katastrofa, če bo treba znova zapirati državo. “V tem primeru bo več čakanja na delo, ampak se bodo vsi ti znašli na zavodu za zaposlovanje,” je dodal.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button