Tehnologija

Je mogoče razstreliti internet?

Posamezen napad še ne bi povzročil opazne škode.

Bi lahko internet poškodovali s fizičnim napadom na njegovo infrastrukturo?

Desetletja je internet veljal za praktično neuničljivega, saj je bilo njegovo prvotno jedro, vojaško omrežje ARPANET, ustvarjeno za preživetje jedrske vojne. Posledično je ob vseh strategijah za uničenje interneta fizični napad na kable, stičišča omrežij (IXP) in podatkovne centre verjetno najtežje izvedljiv.

Najbolj učinkovito napasti omrežna stičišča v večjih mestih

Če bi hoteli napasti internet v New Yorku, bi napadli stičišče omrežij, fizično lokacijo, ki združuje podjetja, ki skrbijo za infrastrukturo interneta, denimo internetne ponudnike in CDN mreže strežnikov (npr. CloudFare, Amazon CloudFront), ki s kombiniranjem strateško postavljenih proxy strežnikov in podatkovnih centrov skrbijo za nemoteno dostavo vsebine končnemu uporabniku. V New Yorku se nahaja kar nekaj takšnih stičišč, ki običajno domujejo v velikih stavbah z malo ali celo brez oken, pogosto pa imajo tudi lastne električne generatorje, plin in vodovod, ki naj bi bili sposobne delovati še do dva tedna po jedrski katastrofi.

splet, internet, varnost, podatki
: Tudi če se napadalcem uspe prebiti v notranjost podatkovnega centra, so isti podatki shranjeni še na drugih lokacijah.

Močan napad izvedljiv le s podporo velike organizacije

Če bi hoteli napadalci zares škodovati internetu, bi morali napasti štiri ali pet pomembnejših stičišč. Napad na posamezno bi le začasno upočasnil promet na nekaterih lokacijah v bližini. Da bi napad sploh izvedli, bi morali sprva dostopati do lokacije, ki resda niso nujno odporne proti bombnim napadom, so pa vseeno zasnovane kot varne hrambe z številnimi varnostnimi mehanizmi. Najlažja metoda bi bila pretvarjanje, da gre za potencialno stranko, a za osebno vodstvo po infrastrukturi je seveda potrebno poosebiti pomembno osebo, kar znova ni prav enostavno.

Težavna koordinacija tako obsežnega napada pomeni, da bi bila izvedba možna le s podporo ogromne organizacije, denimo države. Tudi fizični napad na podatkovne centre, denimo požig, bi le začasno upočasnil del prometa, saj je centrov dovolj, da so podatki varno porazdeljeni in večkrat kopirani.

Kaj pa napad na električno omrežje?

Prav tako internetni velikani, kot so Google, redno testirajo raznovrstne napade in na podlagi ugotovitev prilagajajo varnost svojih centrov. Ob vsem tem tudi svojo globalno infrastrukturo organizirajo na principu con in regij, ki zagotavlja večplastne kopije podatkov, v primeru, da bi ti izginili.

Najlažje izvedljiv način za fizično onemogočenje interneta tako ostaja napad na samo električno omrežje.

 

 DOSTOP.si / KA
 Unsplash

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button