Novice

Nova mariborska brv je odprta za pešce, v soboto se odpira tudi Otok

Nova brv čez Dravo, ki so jo v Mariboru zgradili pri Starem mostu, je po pridobitvi uporabnega dovoljenja že odprta za pešce, je včeraj na Mariborskem otoku povedal župan Saša Arsenovič. Posebna komisija je zanjo izbrala ime Splavarska brv. Projekt je vreden 4,23 milijona evrov, od tega so prejeli 3,26 milijona evropskih sredstev.

Splavarska brv ali nova Instagram točka?

“Že sam prehod z ene na drugo stran je odlična izkušnja, zato verjamem, da bo brv kmalu postala nova iskana točka za Instagram, kjer si bodo ljudje želeli slikati najlepši sončni zahod,” je nad novo pridobitvijo mesta navdušen župan. Ob tem je spomnil, da je mestna občina k projektu prispevala le milijon evrov, na ta način pa bodo v celoti izkoristili kvoto v sklopu CTN sredstev.

Kot je dodal Arsenovič, bo imela brv veliko posrednih in neposrednih učinkov, potem ko je Maribor doslej zaradi hidroelektrarne bolj živel od reke kot ob reki. Med drugim bo tudi del državne Dravske kolesarske poti, seveda pa tudi del 14 kilometrov dolge načrtovane Dravske promenade od Mariborskega otoka do jezu v Melju.

Uradno odprtje brvi skupaj z novourejenim nabrežjem med dvoetažnim mostom in medicinsko fakulteto, ki naj bi bilo dokončano ali vsaj prehodno do konca poletja, na občini načrtujejo septembra, je še dejal župan. Glede izbranega imena pa je povedal, da se navezuje na historični nastanek mesta, ki so ga spodbujali splavarji.

133 metrov in 2000 kvadratnih metrov lesa

Podžupan in arhitekt Gregor Reichenberg je pojasnil, da gre pri brvi iz strokovnega vidika za zelo pomembno točko razvoja Maribora, ki ima to srečo, da je mesto vsaj dveh ravni, torej ob reki Dravi in zgodnjo raven od Glavnega trga naprej. Spomnil je, da je bila na natečaju izbrana rešitev španske arhitekturne pisarne Burgas Garrido s konstrukcijsko pomočjo dobro uveljavljenega slovenskega biroja Ponting.

Most je dolg 133 metrov, širok 5,68 metra, širina pohodne površine pa znaša 3,75 metra, kar po mnenju Reichenberga omogoča elegantno prečkanje Drave. V objekt so vgradili 200 ton jekla ter ga obdali z okoli 2000 kvadratnimi metri lesenih oblog. Višina brvi je v osrednjem delu 3,60 metra, kar je enako kot velja tudi za obstoječo Studenško brv in omogoča plovnost od dvoetažnega mostu vse do otoka.

Mariborčani so do brvi kritični

Mariborska javnost ima na novo brv različne poglede. Po nekaterih ocenah kazi podobo Starega mosta, drugi oporekajo smotrnosti njene izvedbe v času, ko mesto nima denarja za obnovo šol in cest. Projekt bil načrtovan že v času nekdanjega župana Franca Kanglerja, sedanji župan pa je projekt vzel iz predala, da bi izkoristil razpoložljiva evropska sredstva.

Kot je povedal danes, so pogodbo, ki je bila sprva predvidena v višini 5,7 milijona evrov, še pred podpisom uspeli znižati za poldrugi milijon, pri čemer se nato ni podražila niti za cent. Podpisal jo je leta 2021 in bi jo danes podpisal še enkrat, saj je graditi mostove po njegovem mnenju največ, kar lahko narediš za povezovanje. “Obljubili smo štiri, doslej smo zgradili samo enega, tako da nas boste nekaj časa še morali prenašati,” se je ob tem pošalil.

Končno se (delno) odpira tudi Mariborski otok

Edino mariborsko letno kopališče Mariborski otok v soboto odpira svoja vrata za obiskovalce, potem ko na njem trenutno opravljajo še zadnja obnovitvena dela. Že pred letošnjim letom so se obnove lotili z urejanjem ceste, kolesarske poti in poti za pešce, čemur bo sledila še osvetlitev poti, vmes gre h koncu dolgotrajna prenova mostu, v tretji fazi pa so letos ob lesenih ploščadih ob bazenih in inštalacijah poskrbeli tudi za sanitarije.

Dnevna vstopnica za odrasle bo stala 6,5 evra, vstopnica za mlade do 15. leta, študente in invalide pa 4,5 evra, kakršna bo tudi cena za upokojence. Za kopanje po 14. uri bo potrebno odšteti štiri evre, za družinsko karto, ki vključuje dva odrasla in do tri otroke pa 20 evrov. Večerno kopanje po 18. uri bo stalo 2,5 evra. Na voljo bodo tudi mesečne vstopnice za mlade in upokojence po 75 evrov, tedenska pa 25 evrov, za odrasle pa mesečna 90 evrov, tedenska pa 30 evrov.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button