KulturaNovice

Produkcija v Hollywoodu se bo nadaljevala, stavka igralcev se je končala

Sindikat ameriških filmskih in televizijskih igralcev SAG-AFTRA je s filmskimi in televizijskimi studii dosegel dogovor o novi kolektivni pogodbi, s čimer se je stavka končala, poroča televizija CNN. Dogovor morajo sicer potrditi še člani sindikata, ki so stavkali skupaj 118 dni.

Okrog 160.000 igralcev se je v ZDA 14. julija pridružilo stavki scenaristov, ki se je medtem po dogovoru med njihovim sindikatom in delodajalci končala 27. septembra. To je bila nekaj časa prva skupna stavka igralcev in scenaristov v več kot 60 letih.

Studijska produkcija se po koncu stavke scenaristov ni obnovila, ker se je stavka igralcev, ki so zahtevali podobno kot scenaristi, nadaljevala in izgube so bile po nepotrebnem večje. Poleg višjih kompenzacij za delo in predvajanje pretočnih vsebin so oboji zahtevali tudi ureditev pogodb glede na naraščanje uporabe umetne inteligence.

Igralci naj bi izposlovali za sedem odstotkov višje plače v kolektivni pogodbi, ki bo veljala tri leta, kar je dva odstotka več, kot je uspelo scenaristom. V kolektivni pogodbi, vredni več kot milijardo dolarjev, so dosegli tudi zvišanje nadomestil, zaščito igralcev pred umetno inteligenco in bonus za predvajanje pretočnih vsebin. Zvišale so se tudi zgornje meje za pokojninsko in zdravstveno varstvo, po besedah SAG-AFTRE pa je dogovor prinesel tudi izboljšanje in povečanje nadomestil za izvajalce v ozadju.

STA, SAG-AFTRA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button