Izobraževanje

Postani mojster razumevanja govorice telesa

Si si kdaj želel brati misli? Govorica telesa sporoča ogromno o tem, kaj ljudje v resnici mislijo – če jo znaš pravilno interpretirati in razumeti.

Vsak od nas nezavedno opazuje govorico telesa svojih sogovornikov in se odziva na prejete nebesedne signale. Raziskave so pokazale, da je le 7 % sporazumevanja povezanega z besedami, ki jih dejansko izgovorimo. 38 % sporazumevanja temelji na tonu glasu, ostalih 55 % pa na govorici telesa.

Prekrižane roke in noge nakazujejo nasprotovanje tvojim idejam

Prekrižane roke in noge predstavljajo fizično oviro, ki nakazuje, da sogovornik ni pripravljen sprejeti sporočila. Tudi če je do tebe prijazen, njegova govorica telesa pripoveduje drugačno zgodbo. Prekrižane roke ali noge sporočajo, da se je oseba čustveno, psihično in fizično ogradila od svoje okolice. Takšna drža ponavadi ni načrtovana, zaradi česar je izjemno povedna.

Resničen nasmeh doseže oči

Pri nasmehu usta lahko lažejo, oči pa ne. Iskren nasmeh namreč naguba kotičke oči. Ljudje pogosto skrivajo svoja resnična čustva in misli za nasmehom. Ko se boš naslednjič spraševal, ali je tvoj sogovornik iskren, bodi pozoren na njegove oči – če kotički niso nagubani, je prijazni nasmeh le krinka.

Govorica telesa je velik dejavnik pri sporazumevanju.

Posnemanje govorice telesa je pozitiven signal

Si kdaj opazil, da tvoj sogovornik prekriža svoje noge takrat kot ti? Ali da med pogovorom svojo glavo nagiba v isto smer? Posnemanje telesne govorice druge osebe je posledica nezavedne vezi, ki se ustvari med dvema osebama. Tako obnašanje nakazuje, da se pogovor odvija v pravo smer in da tvoj sogovornik sprejema tvoje sporočilo.

Telesna drža je zelo povedna

Si kdaj prepoznal osebo na vodilnem položaju, že ko je vstopila v prostor? Vtis moči je močno povezan z govorico telesa in pogosto vključuje vzravnano držo, odprte in široke kretnje ter navzdol obrnjene dlani. Naši možgani povezujejo moč s tem, koliko prostora zaseda neka oseba. Vzravnana drža tako nakazuje moč, saj navidez poveča prostor, ki ga oseba zaseda.

Lažnive oči

Ljudje smo vzgojeni v prepričanju, da človek, ki laže, težko vzpostavi in ohrani očesni stik s sogovornikom. Ta trditev sicer do neke mere drži, vendar se tega zavedajo tudi lažnivci. Zato pogosto zavestno vzdržujejo očesni stik, da bi prikrili dejstvo, da ne govorijo resnice. Pri tem pa večinoma pretiravajo in sogovornika tako dolgo gledajo v oči, da situacija postane neprijetna.

Dvignjene ali namrščene obrvi nakazujejo nelagodje

V sproščenem pogovoru ljudje obrvi ponavadi ne premikamo. Dvignemo ali namrščimo jih, ko reagiramo na eno od treh čustev: presenečenje, skrb in strah. V večini primerov dvignjene ali namrščene obrvi tako ne prinašajo dobrih novic.

Pretirano prikimavanje je znak potrebe po potrditvi

Če tvoj sogovornik navdušeno prikimava tvoji zgodbi, s tem nakazuje, da si želi tvojega odobravanja.

Napeta čeljust je znak stresa

Stisnjena čeljust, napet vrat in namrščene obrvi so znaki stresa in precejšnjega nelagodja. Lahko so posledica neprijetnega pogovora ali razmišljanja o perečih težavah. Če opaziš katerega od naštetih znakov, bodi posebej pozoren na neujemanje med tem, o čem govori tvoj sogovornik, in tem, kaj ti sporoča njegova govorica telesa.

 

 Mladi podjetnik (vir)
 
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button