Kultura

Nov državni praznik, dan slovenskega športa, ne bo dela prost dan

Praznik športa 23. septembra kot uvod v teden športa.

Nov državni praznik, dan slovenskega športa, bomo v Sloveniji prvič obeleževali 23. septembra, ne bo pa to dela prost dan. Osrednja prireditev bo ob 10. uri na Trgu republike v Ljubljani. To bo hkrati tudi prvi dan evropskega tedna športa.

Častni pokrovitelj praznika je predsednik Borut Pahor, ki bo na ta dan med drugim pripravil dan odprtih vrat v svojem kabinetu. Dva dni prej pa bo kot napoved dogodkov sprejel predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha.

“Praznik športa ni dan, na katerega bi ostali doma na kavču, ampak je namenjen temu, da smo dejavni in na ta način poskrbimo za svoje zdravje,” je na sestanku organizacijskega odbora izpostavil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec. Prebivalce je k dejavni udeležbi povabila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

OKS, nacionalne zveze, klubi in druge organizacije, ne le športne, bodo na dan športa pripravili številne športne in rekreativne dogodke v državi. Povabljeni bodo vsi, od najmlajših v vrtcih do upokojencev, invalidi ter tudi zaposleni delavci. Tako bodo v Novem mestu 60. po vrsti pripravili igre zaposlenih. Ti bodo nekaj časa delali, nato pa bodo imeli čas za športne dejavnosti. Pridružili se jim bodo tudi drugod.

23. septembra 2007 je Slovenija prvič prejela zlata olimpijska odličja

Poslanci državnega zbora so 18. junija letos s 74 glasovi za in enim proti podprli nov državni praznik. Ta se bo od letos naprej obeleževal na dan, ko so športniki samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju prvič prejeli zlata olimpijska odličja.

Priborili so si jih veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Na dan športa bodo ob 16. uri OKS in strelska ter veslaška zveza na Bledu obeležili 20-letnico tega zgodovinskega uspeha.

Pobudnik praznika, OKS, je sicer za dan športa predlagal 1. oktober. To je dan, ko je bil leta 1863 ustanovljen Južni Sokol, začetnik organiziranega športa med Slovenci. Poslanci so se odločili za drug, dve desetletji star datum, ki seže v moderno dobo izjemnih slovenskih mednarodnih športnih uspehov.

“Pobudo smo dali lani in vse se je zelo hitro odvilo in naletelo na zelo plodna tla. Ne glede na to, da naš predlog datuma ni bil sprejet, pa smo veseli, da praznik vendarle imamo. Šport je, ne le pri nas, ampak po svetu, tista dejavnost, ki združuje ljudi ne glede na narodno, rasno, versko, politično ali drugo pripadnost,” je povedal podpredsednik OKS Janez Sodržnik.

Evropski teden športa bo v Sloveniji letos potekal šestič, in sicer med 23. in 30. septembrom. Številne dejavnosti OKS, zvez in klubov ter društev na občinski ravni se bodo po 23. septembru nadaljevale ves teden.

Ta teden povezujejo s programom Dober tek, Slovenija, nacionalnim programom o prehrani in telesni dejavnosti. Sodelovanje poteka z ministrstvi, ki ustvarjajo pogoje za nadaljnji razvoj gibalne in športne dejavnosti ter s tem spodbujajo prebivalce h kakovostnemu preživljanju prostega časa.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button