Kulsko

Zgodbam o klopeh in ljudeh se je pridružila nova klop – SPOMIN

Pred stavbo bivšega kazensko-popravnega doma KPD v Mariboru je zaživela klop SPOMIN, ki je avtorsko delo Maje Žalik, Tjaše Pauko, Lucije Cvejan in Sare Milič, študentk magistrskega programa arhitekture na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA) Univerze v Mariboru.

Neprofitna civilnodružbena kulturna organizacija “Zgodba o klopeh in ljudeh” povezuje avtorje unikatnih oblikovanih klopi (arhitekte, kiparje, oblikovalce, slikarje), ki so pripravljeni podariti svoje ustvarjalne ideje mestu Maribor.

Klop je že štirinajsta v nizu klopi kulturno umetniškega društva Zgodba o klopeh in ljudeh.

Ideja o postavitvi spominske klopi ob stavbi KPD je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta URBACT, v katerem sodeluje Mestna občina Maribor (MOM). Občina je s fakulteto vzpostavila sodelovanje v študijskem letu 2016/2017 na projektu URBACT 2nd Chance – Prebujanje spečega velikana: Trajnostna regeneracija objekta KPD, za katerega so študenti v okviru študentskega projekta v koordinaciji izr. prof. dr. Metke Sitar izdelali tri variantne rešitve za oživitev stavbe in območja.

Kako je nastala umetniška klop?

Aprila 2018 se je sodelovanje nadaljevalo v URBACT projektu CREATIVE SPIRITS z idejo, da študenti na tem območju oblikujejo umetniško klop. V ta namen je bila na Oddelku za arhitekturo sprejeta odločitev za izvedbo arhitekturno oblikovnega natečaja pri seminarju doc. Nandeta Korpnika, univ. dipl. inž. arh. Izmed osmih natečajnih predlogov je bila izbrana idejna rešitev Maje Žalik, Tjaše Pauko, Lucije Cvejan in Sare Milič, ki so se vključile tudi v zahtevne priprave na postavitev klopi, izvedene s finančno podporo MOM in FGPA.

Umetniška klop se odziva na stavbo in njeno zgodbo. Njena forma ni naključje. Ponazarja težko zgodovinsko vsebino in žalostno propadanje stavbe ter obenem začetek njenega preporoda. “Speči velikan” se tako danes prebuja z novimi vsebinami in boljšimi zgodbami. Klop je oblikovno zasnovana iz dveh delov. Podstavek, izdelan iz ponovno uporabljenih kovinskih cevi različnih dimenzij, simbolizira težo zgodbe stavbe in njeno preteklost. Svetla sedežna površina iz gladkega betona pa ponazarja njeno prihodnost in nov začetek oživljanja stavbe ter območja.

“Želimo, da skulptura postane glasilo sprememb in gonilo napredka. Klop je za vsakogar; za počitek, druženje in pogovor,” so povedale avtorice ob otvoritvi klopi.

 

 UM
 UM

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button