KulskoŽivljenjski slog

Kako naj bi svet izgledal leta 2019?

V letu 1983 je Isaac Asimov zapisal svojo vizijo sveta v 2019 – kaj je uganil in kje zgrešil?

Kultni ruski znanstvenofantastični pisatelj Isaac Asimov, oče klasike Jaz, Robot, je pred 36 leti napovedal, kako bo svet izgledal v letošnjem letu.

Pred 36 leti je časnik Toronto Star kultnega ruskega pisca znanstvene fantastike, Isaaca Asimova, prosil za napoved sveta v letu 2019. Eden izmed prvih svetovno priznanih pisateljev znanstvene fantastike, ki je v svoji četrt stoletja trajajoči karieri sodeloval pri več kot 500 knjigah in izpod peresa katerega so nastale klasike Jaz, robot, Roboti jutranje zore, Po katastrofi in ostale, je vprašanje sprva označil za nesmiselno, saj je predvidel, da bosta ZDA in Sovjetska zveza hladno vojno kmalu nadgradila v nuklearno in uničila kakšnekoli temelje za družbe prihodnosti. Navkljub svojim prepričanjem pa je Asimov ponudil svojo vizijo sveta v letu 2019, v kateri se je osredotočil na komputerizacijo in osvajanje vesolja.

 

Napovedi o komputerizaciji sveta

Skoraj vse pisatelje napovedi, ki so zadevale računalniški napredek, so se uresničile. Tudi zato, ker so nekatere splošno zastavljene in bi jih težko zgrešil. Predvidel je, da:

  • se bo komputerizacija nedvomno in neizogibno nadaljevala,
  • bodo »mobilni računalniški objekti« vstopili v naše domove in bo brez njih praktično nemogoče živeti,
  • bodo računalniki spremenili način dela in nadomestili stare službe z radikalno drugačnimi. Roboti bodo ubili rutinske delavce na tekočih trakovih,
  • Bo družba potrebovala radikalno posodobitev izobraževanja – celotna populacija mora postati računalniško pismena, da se bo znašla v visokotehnološkem svetu, ta prehod pa bo za številne težak.

Pri nekaterih napovedih, pa se je Asimov zmotil: tehnologija ni izpodrinila tradicionalnega izobraževanja in dostopnost računalnikov otrok ni spodbudila k samostojnemu učenju doma.

 

Napovedi o osvajanju vesolja

Asimov je v enem izmed svojih esejev napovedal, da bomo v vesolje kmalu vstopili z namenom,da tam tudi ostanemo. Delno je imel prav – mednarodna vesoljska postaja je neprekinjeno naseljena že več kot 18 let. Zmotil pa se je v napovedih, da bo človeštvo na luni množično zgradilo rudarske tovarne, observatorije in celo postaje za sončno energijo, ki bodo mikrovalove pošiljale nazaj na naš domači planet. V letu 2019 bi po njegovem že morali izvajati projekt prvih lunarnih naselitev, sestavljenih iz nekaj tisoč ljudi, ki bi predstavljali temelje novi lunarni družbi. Medtem ko naj bi NASA astronavte poslala na luno čez približno desetletje, pa bo dolgoročna poselitev najverjetneje izvedljiva šele mnogo kasneje.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button