Kulsko

Morski pes Bruce iz legendarnega filma Žrelo v muzeju

Skoraj pol stoletja zatem, ko je 7,6 metra dolga maketa morskega psa v legendarnem filmu Žrelo (1975) terorizirala plavalce, je sedaj postavljena v dolgo pričakovanem muzeju ameriške filmske akademije v Los Angelesu, ki bo vrata odprl predvidoma aprila.

Bruce sedaj preži devet metrov nad tretjim nadstropjem muzeja ameriške filmske akademije, ki vsako leto podeljuje nagrade oskar. Plenilec iz steklenih vlaken je edina preostala različica, ki so jih ustvarili za Žrelo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maketa, široka približno 1,5 metra, je bila prevelika za dvigala muzeja, zato so jo skozi okno v stavbo dvignili z žerjavom. “Za Brucem je dolgo popotovanje, odkar smo ga pridobili leta 2016, in ne bi mogli biti bolj zadovoljni, da ga lahko sprejmemo v njegov novi dom,” je dejal predsednik muzeja Bill Kramer.

Bruce tehta več kot pol tone in je trenutno največji predmet v zbirki filmskega muzeja. O postavitvi muzeja so v akademiji sanjali že pred skoraj stoletjem, a so projekt pestile zamude.

Morskega psa so poimenovali Bruce po ostremu odvetniku režiserja filma Stevena Spielberga.

Muzej napovedujejo kot “vodilno svetovno ustanovo, posvečeno umetnosti in znanosti filmov”. V njem bo približno 13 milijonov fotografij, scenarijev, kostumov in rekvizitov, med njimi rdeči čeveljci Judy Garland iz Čarovnika iz Oza (1939) in ogrinjalo Bele Lugosija iz filma Drakula (1931).

Po sedanjih načrtih bodo muzej odprli 30. aprila 2021, čeprav so vsi muzeji v Los Angelesu trenutno zaprti zaradi koronavirusnih ukrepov. Futuristični muzej naj bi vseboval kino s 1000 sedeži znotraj navidez viseče krogle iz stekla, betona in jekla, zasnoval pa ga je priznani italijanski arhitekt Renzo Piano. Po navedbah AFP bodo kinodvorano s predelanim nakupovalnim središčem, v katerem bodo glavne galerije in Bruce, povezovali mostovi.

Kot je septembra poročala nemška tiskovna agencija dpa, sta načrte za muzej leta 2012 razkrila ameriška filmska akademija in Piano. Gradnjo so s sredstvi podprli zvezdniki, kot sta Spielberg in George Lucas, ter filmski studii, fundacije in podjetja. V dveh stavbah bo na približno 30.000 kvadratnih metrih mogoče videti del zbirke akademije.

 

 STA 
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button