GlasbaKulsko

Zakaj vse popularne pesmi trajajo približno tri minute?

Trendi v glasbi se iz leta v leto spreminjajo. Zdi pa se, da je vsaj en ostal že dolgo časa enak: pop pesmi vse po večini trajajo približno tri minute. Zakaj je temu tako? Zavrtimo čas nazaj.

Ne glede na to, kje običajno poslušaš današnje uspešnice – na radiu, Spotifyju, YouTubu – si verjetno opazil, da so običajno dolge približno tri minute. Ta običaj izvira iz začetka 20. stoletja, ko so se na trgu prvič pojavile plošče iz šelaka.

Preden so hipsterji znova naredili plošče popularne

Hitrost vrtenja teh plošč je bila različna, vendar je 78 vrtljajev na minuto hitro postalo pravilo. Najbolj priljubljene velikosti plošč so bile 10-palčne, ki so lahko vsebovale približno tri minute glasbe na stran, in 12-palčne, ki so vsebovale približno štiri do pet minut glasbe na stran. Da bi radijske postaje predvajale njihovo glasbo in da bi jo ljudje kupovali, so se morali glasbeniki v veliki meri prilagoditi tem časovnim omejitvam.

Konec štiridesetih let prejšnjega stoletja se je pojavila gramofonska plošča s 45 vrtljaji na minuto. To je bila manjša in cenejša plošča iz vinila, ki ni zmogla več kot tri minute glasbe na stran. V istem času so se pojavile dolge gramofonske plošče, vendar so radijske postaje veliko lažje predvajale posamezne skladbe s plošč 45.

Plošče (ali vinilke) so bile razlog, zakaj so se glasbeniki morali prilagajati časovnim okvirom.

Bob Dylan – izjema pravilu

Vsekakor so obstajale izjeme od triminutnega pravila. Pesem Boba Dylana iz leta 1965 Like a Rolling Stone traja več kot šest minut. Oboževalci so radijske postaje zasuli s klici, v katerih so zahtevali celotno različico. Uspelo je. Like a Rolling Stone je postal neverjetna radijska uspešnica. Pogosteje so sicer glasbeniki izrezali krajšo radijsko priredbo in jo izdali kot singel za radijsko predvajanje, tako kot klasična Heroes Davida Bowieja iz leta 1977.

Čeprav so bile tri minute pravilo, so obstajale tudi izjeme. Ena takšnih je bil Bob Dylan s skladbo Like a Rolling Stone, ki je trajala kar šest minut.

Kratko, sladko in jedernato

Ko se je glasbena tehnologija z leti razvijala, od gramofonskih plošč do kaset in zgoščenk, dolžina treh minut  za pop pesmi ni šla iz mode. Po navedbah radijske postaje Classic FM je to deloma zato, ker lahko radijske postaje v program umestijo več oglasov, če so skladbe razmeroma kratke. Tudi založbe so morda dajale prednost krajšim singlom, saj daljše pesmi niso pomenile večjih honorarjev. Prav tako je verjetno, da so poslušalci pop glasbe preprosto raje izbirali jedrnatost.

Kratko, sladko in jedernato pa je vseeno ostalo norma, ki v pop glasbi velja še danes.

Nove generacije, nova pravila

Zdi se, da je trenutna digitalna glasbena krajina bolj naklonjena daljšim pop skladbam, kot je to bilo včasih. Prvič, ni treba upoštevati toliko fizičnih omejitev, kot je velikost plošče. Ker danes na milijone ljudi popevke prenaša ali jih sliši na TikToku, radio ni več edino sredstvo, ki bi glasbenike poneslo do mainstreamovskega uspeha. Toda če danes pogledaš lestvico Top 40, ne boš videl kopice šestminutnih skladb. Veliko skladb je namreč krajših od treh minut. Pesem Ghost Justina Bieberja traja le dve minuti in 33 sekund. Pesem THATS WHAT I WANT Lil Nas X-a, na primer, pa traja le dve minuti in 23 sekund.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button