Zdravje

31. januar je dan brez cigarete, naj postane življenje brez cigarete

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ko kadilce spodbudimo k opustitvi kajenja. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji sicer zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec Slovenije.

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covida–19 pa pomeni pomembne dodatne koristi za zdravje. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo kajenje opustiti sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, pri NIJZ svetujejo, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja v Sloveniji.

Kadilci imajo tudi v času covida-19 na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja

Spletna raziskava (SI-PANDA) je pokazala, da v času pandemije covida-19 precejšen delež kadilcev, kadi več kot pred njo. Kajenje prispeva k težjemu poteku okužbe s koronavirusom. Kljub pandemiji in okrnjenem delovanju nekaterih programov, so na spletni strani Skupaj za zdravje dostopni kontaktni podatki centrov, kjer lahko preverite trenutno izvajanje programov za opuščanje kajenja.

Ves čas pa je dostopen brezplačen svetovalni telefonu za opuščanje kajenja 080 27 77. Ta nudi tudi dalj časa trajajočo pomoč in podporo svetovalcev pri opuščanju kajenja preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi ob koncih tedna in praznikih, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

Dr. Tomaž Čakš z NIJZ je še dodal, »Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na forumu Med.Over.Net, na voljo sta brošuri Izzivi opuščanja kajenja in Ne bom več kadil, ne bom več kadila, več informacij lahko kadilci najdejo tudi na spletni strani Skupaj za zdravje«. V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (žvečilke, obliži in inhalatorji), ki lahko olajšajo odtegnitvene simptome. Druga zdravila pa lahko na recept predpiše osebni zdravnik.

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje, še posebej v času covida-19

»Tobačni dim je kompleksna mešanica več kot 5000 kemikalij/rakotvornih snovi/toksinov, ki povzročajo bolezni pri ljudeh. Kajenje je eden od dejavnikov tveganja za razvoj in poslabšanje bolezni dihal, vključno z okužbami. Zlasti kajenje tobaka je eden od glavnih dejavnikov bolezni dihal, ki vključujejo kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) in pljučni rak,« sta povedali doc. dr. Mihaela Zidarn in doc. dr. Saša Kadivec iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Ugotovljeno je, da kajenje negativno vpliva na zdravje pljuč in škoduje imunskemu odzivu v dihalnem sistemu, zaradi česar so kadilci bolj nagnjeni k okužbam. Kajenje je eden od dejavnikov tveganja tudi za okužbo in smrt zaradi patogenov iz skupine koronavirusov. Raziskovalci poudarjajo  možnost, da kajenje pri posameznikih poveča verjetnost okužbe s covidom–19 ali poslabša prognozo covida-19.

Bistveno večji delež bolnikov s covidom–19 z anamnezo kajenja je med sprejemom v bolnišnico pokazal hitro poslabšanje zdravja v primerjavi z nekadilci. »Raziskave kažejo, da je kajenje povezano s hujšimi oblikami covida-19. Med bolniki s covidom–19, ki so bili sprejeti na intenzivno zdravljenje in so potrebovali mehansko ventilacijo, je bilo pomembno več kadilcev kot nekadilcev. Delež  kadilcev pri tistih, ki niso preživeli covida–19, je nekoliko višji kot pri tistih, ki so bolezen preživeli. Aktivni kadilci s covidom–19 imajo tudi  večjo verjetnost, da bodo imeli hude zaplete v primerjavi z nekadilci. Povečano  tveganje za smrt zaradi covida-19 v bolnišnici so ugotovili tudi pri nekdanjih kadilcih v primerjavi s tistimi, ki niso nikoli kadili,« sta poudarili doc. dr.  Zidarn in doc. dr. Kadivec.

Zato je opustitev kajenja v današnjih razmerah še posebej pomembna. »Opustitev kajenja upočasnjuje napredovanje bolezni, zmanjšuje stopnje poslabšanja, povečuje učinkovitost zdravljenja in izboljša kakovost življenja kadilcev, ki imajo kronično obstruktivno pljučno bolezen,« sta dodali doc. dr. Zidarn in doc. dr. Kadivec.

NIJZ
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button